Verdict MS: Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, o unitate cu deficiențe majore

Comisia Ministerului Sănătăţii care a verificat cazul pacientei în vârstă de 17 ani decedată în data de 10 august la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, judeţul Gorj a prezentat astăzi raportul de control.

Din echipa de verificare au făcut parte medici primari de terapie intensivă şi urgenţă şi reprezentanţi ai direcţiei de control şi audit a Ministerului Sănătăţii. Comisia a descoperit, în cazul petrecut la spitalul din Tg Jiu, grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale.

Conform raportului întocmit de către Comisia de control, pacienta,  care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie.

Conform aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu.

Unitatea sanitară nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis transmiterea, de urgenţă, a raportului de control la autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţean Gorj – în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg Jiu– în vederea remedierii deficienţelor şi a dispunerii de sancţiuni administrative. Raportul va fi transmis Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale.

Adaugă comentariul tău