Vaccinurile împotriva gripei nu au efect la persoanele obeze

Vaccinul împotriva gripei este mai puţin eficient la persoanele obeze, arată un studiu realizat de cercetători americani. Profesorul Melinda Beck, de la Universitatea Carolina de Nord, a studiat legătura dintre obezitate şi gripă, demonstrând că rata mortalităţii este mult mai mare la şoarecii supraponderali.

Într-un alt studiu la om, alegând circa 500 de persoane vaccinate împotriva gripei și analizând nivelul de anticorpi la 11 luni de la vaccinare, s-a constatat că, la jumătate din persoanele obeze, acesta era de patru ori mai mic, în timp ce acest deficit a fost constatat doar la un sfert din participanţii cu greutate normală. Ea a dedus că imunitatea obţinută la persoanele obeze este de calitate mai slabă. Eşantioane de sânge au fost apoi contaminate cu virusul gripei, pentru a declanşa secreţia de interferon-gamma, o linie de apărare împotriva agresiunilor microbiene. S-a constatat acelaşi lucru: producţia a fost eficientă la 25% din obezi, faţă de 75% la grupul celor cu greutate normală.

Se știe ca obezitatea scade eficienţa vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tetanosului la copii. În ceea ce priveşte vaccinul antigripal, trebuiesc efectuate şi alte studii și găsite soluţii cum ar fi adaptarea dozelor vaccinului.

Adaugă comentariul tău