Vaccinul împotriva cancerului de col uterin ar putea fi periculos

Eficienţa vaccinurilor împotriva cancerului de col uterin este contestată de o echipă de cercetători canadieni care susțin că există un risc major generat de o serie de efecte secundare grave.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, doi cercetători canadieni de la Universitatea din Vancouver s-au întrebat dacă vaccinurile recomandate sunt total nevătămătoare. Ei au constatat, pe baza a circa 100 de studii, că lista cu efecte secundare grave legate de vaccinarea anti-HPV, în întreaga lume, cuprinde decese, convulsii, paralizii, sindromul lui Guillain Barre, mielite transverse, paralizii faciale şi, surprinzător, cancere ale colului uterin.

Oamenii de știință propun ca alternativă la vaccinarea în masă, depistarea femeilor cu factori de risc pentru acest tip de cancer (fumat, folosirea de pastile anticoncepţionale orale, inflamaţii cronice) şi intensificarea depistării prin frotiu.

În România, subiectul vaccinării fetițelor împotriva HPV a creat multe dispute. Un procent redus de părinți și-au dat accordul pentru ca micuțele să fie injectate.

Adaugă comentariul tău