Un virus gripal poate pune în primejdie sănătatea publică mondială

Oameni de ştiinţă olandezi au creat un virus care este atât de periculos încât există temeri până şi cu privire la publicarea rezultatelor studiului realizat asupra sa – scrie DutchNews.nl., preluat de Agerpres.

Echipa de cercetători olandezi, coordonată de Ron Fouchier, profesor de virusologie la Spitalul Universitar Erasmus, a creat o tulpină extrem de contagioasă a virusului gripei aviare, H5N1. Virusul H5N1 se transmite rar de la păsări la om, însă în cazul în care se transmite, infecţia este deseori fatală.

Scopul cercetărilor întreprinse de Ron Fouchier era de a afla dacă virusul H5N1 poate provoca o pandemie. El a observat că printr-o serie de mutaţii în ADN-ul viral poate obţine o tulpină extrem de virulentă.

Virusologul olandez a încercat să publice studiul în revistei Science,  Reprezentanţii publicației au contactat Institutul american pentru Biosecuritate solicitând analizarea acestui studiu, iar institutul a anunţat autorităţile de la Washington cu privire la potenţialul periculos al acestuia pentru securitate şi sănătatea publică.

Experţii americani care au aflat despre acest virus se tem că informaţiile detaliate despre obţinerea sa ar putea ajunge în mâinile teroriştilor care ar putea folosi noul virus ca pe o armă.

Adaugă comentariul tău