Un nou aliment pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Persoanele cu intoleranță la gluten au un nou aliment în meniu: pastele obținute din banane verzi. Cercetătorii din Brazilia au căutat o alternativă la pastele din făină de orez sau porumb care sunt folosite în alimentația pacienților cu  boală celiacă care nu pot consuma glutenul conținut  de pastele tradiționale dar acestea nu aveau aceleași proprietăți nici conținut nutrițional  odată gătite  și au un cost mai ridicat  .

Cercetătorii au testat dacă pastele obținute din făina de banane deshidratate , o alternativă ieftină  și ușor de produs, ar putea fi acceptate de consumatori. Cei 25 de respondenți cu intoleranță la gluten și  50 fără , au gustat noile paste în comparație cu unele clasice, și 80% dintre cei bolnavi și 60 % dintre ceilalți au dat o notă mai mare de 6 pe o scală a gustului de la 1 la 9, apreciind pozitiv textura și aroma.

Ele mai conțin albuș de ou, apă și gumă de guar și xantan, care adaugă fermitate și elasticitate , având mai puține calorii  și grăsimi față de cele clasice. Cercetătorii afirmă că făina obținută din banane conține ingrediente bioactive și amidon rezistent , bune pentru sănătatea intestinului și ar putea fi utilizată și pentru obținerea altor produse pentru cei cu boală celiacă :pâine biscuiți, blat de pizza.

Mai sunt necesare câteva cercetări asupra indexului glicemic și calităților nutriționale , și bineînțeles, aplicarea descoperirii într-o fabrică de paste.

 

Adaugă comentariul tău