Ultimul trimestru de sarcină: analizele efectuate înainte de naștere

Cel de-al III-lea trimestru de sarcină, ultimul de altfel, este echivalentul săptămânilor 28-40.  Bebelușul își definitivează acum dezvoltarea, maturarea pulmonară și se pregătește pentru adaptarea la condițiile de viață extrauterină. Gravida traversează o perioadă mai dificilă din punct de vedere al stării generale, se simte “grea” și este, de obicei, nerăbdătoare să-și țină în brațe pruncul.  De asemenea, apar sau se intensifică temerile privitoare la naștere și felul în are va decurge aceasta.

În prima parte a trimestrului, respectiv între 28-36 de săptămâni se recomandă 2 vizite lunare la medic urmând ca în ultima perioadă, după 36 de săptămâni, consultațiile la medic să fie săptămânale.

Un copil este considerat prematur dacă se naște înainte de 37 de săptămâni de gestație, așadar, între 37-40 de săptămâni sarcina este considerată una la termen, nașterea fiind așteptată în orice moment. După săptămâna 36-37, medicul obstetrician va realiza un tact vaginal (examen clinic genital) pentru a evalua starea bazinului osos și, astfel,  posibilitatea nașterii pe cale vaginală și totodată gradul de pregătire a colului uterin în vederea travaliului.

Analizele ce trebuie efectuate în acest trimestru repetă, în mare, investigații din cursul sarcinii și urmăresc modificări ce ar putea apărea și care necesită tratament.

Astfel, în ultimul trimestru de sarcină gravida va efectua următoarele analize:

–          HLG

–          Repetă serologia pentru sifilis (VDRL, RBW, TPHA)

–          în cazul unei incompatibilități în sistem Rhesus (Rh) se repetă la 36 de săptămâni de sarcină dozarea anticorpilor anti D.

–          Glicemie

–          Sumar urină/ urocultură

–          Examen de secreție vaginală și culturi din colul uterin pentru streptococ beta hemolitic (analiză efectuată la 35-36 săptămâni). În cazul în care culturile din colul uterin se dovedesc pozitive pentru streptococ se va administra tratament de specialitate, conform antibiogramei, și se va repeta investigația. Este important ca în momentul nașterii aceste culturi să fie sterile, altfel existând riscul transmiterii la făt a acestei infecții.

–          Se recomandă o nouă ecografie de morfologie fetală (cea de trimestrul III) la 32 săptămâni. Se va repeta această ecografie ori de câte ori este nevoie, în căutarea unor eventuale semne de suferință fetală (fluxuri modificate, restricție de creștere etc)

În această perioadă, este foarte importantă atenția mamei asupra anumitor modificări ce pot semnala apariția unei complicații. Mișcările active fetale (MAF) trebuie monitorizate (cel puțin 10 miscari distincte în decurs de 12 ore), tensiunea arterială trebuie verificată, iar în caz de hipertensiune indusă de sarcină, menținută în limite normale prin tratament. Semnalați medicului apariția edemelor (de regula membrele inferioare se umflă), eventualele modificări ale secreției vaginale, aparitia de contracții uterine dureroase (CUD).

De regulă, după 32 de săptămâni, este normală apariția unor contracții uterine nedureroase, de pregătire a uterului pentru travaliu. Gravida va percepe faptul că burta se întărește pentru câteva secunde, fără nicio percepție dureroasă, de câteva ori pe zi. Aceste contracții sunt normale și nu necesită tratament tocolitic.

Apariția unor contracții uterine dureroase sistematizate înainte de termen conduce la o amenințare de naștere prematură și impune instituirea unui tratament tocolitic de specialitate.

Pentru orice alte modificări (sângerare vaginală, ruperea membranelor și pierderea consecutivă de lichid amniotic) gravida se va adresa de urgență medicului curant.

Vă dorim naștere ușoară!

Dr. Cristina Constantinescu, medic obstetrica-ginecologie

Un comentariu

 • Cristina spune:

  Buna seara, sunt in 29 de ssptamani si am o infectie E coli d-na doctor mi a prescris augumentin si clotrimazol ovule.
  Din greseala am inghitit un comprimat de clotrimazol, sunt foarte speriata, nu stiu ce efect va avea asupra copilului.
  Multumesc

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău