Rata mortalității a scăzut cu 50% față de perioada de dinainte de anii ‘70

Potrivit studiului „Valoarea Medicamentelor pentru societate”. Prezentat la București de către Prof. F. Lichtenberg, de la Universitatea Columbia, New York, tratamentele de după ’90 au scăzut rata mortalității cu 50% față de perioada de dinainte de anii ’70. „Este incontestabil rolul noilor medicamente pentru societate, în special în ceea ce privește vindecarea celor mai agresive maladii, dar și a costurilor economisite pentru societate, a stării de bine în general a oamenilor. Însă la fel de important este și efortul pe care fiecare țară în parte îl face ca pacienții lor să aibă acces la aceste noi tratamente: atât prin politicile pe care le adoptă pentru susținerea domeniului farmaceutic, cât și prin facilitarea accesului pacienților la aceste terapii”, spune prof. F Lichtenberg.

După rezolvarea problemelor legate de igienă din prima parte a secolului al XX-lea, putem să atribuim creșterea speranței de viață la naștere din ultimii 40 de ani,  medicamentelor inovative. Astfel, începând cu anul 1960, populația statelor din OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) trăiește cu până la 10 ani mai mult decât în perioadele anterioare, acest lucru fiind datorat în mare parte noilor tratamente puse pe piață.

În Germania, spre exemplu, speranța de viață la naștere a crescut cu 1,4 ani în perioada 2001-2007. Aproape o treime din această creștere (0,45 ani sau 32%) s-a datorat faptului că medicamentele noi, inovative au luat locul celor vechi. Pentru fiecare an de viață câștigat prin introducerea noilor medicamente se economisesc astfel aproximativ 11.600 euro.

În Canada, introducerea noilor tratamente în ultimii 30 de ani  a redus riscul mortalității cu peste 51% la nivelul populației per total. De asemenea, inovațiile, în particular medicamentele descoperite după 1990, au avut un impact benefic asupra speranței de viață în rândul bătrânilor.

Prof. F. Lichtenberg face referire și la beneficiile noilor medicamente pentru pacienții cu unele dintre cele mai importante boli ale acestui secol.  HIV- SIDA este o boală în care viața pacienților depinde în mod direct de descoperirea de noi medicamente. Între anii 1987-1999, au fost introduse 7 noi molecule și 2 noi clase de medicamente pentru tratarea HIV-SIDA, acest lucru ducând la o scădere a ratei mortalității cu aproape 35%. Speranța de viață a pacienților cu HIV-SIDA a fost cu 13 ani mai mare datorită introducerii unui număr mare de medicamente, începând cu anul 1993. Acest lucru confirmă faptul că peste 60% din creșterea speranței de viață în cazul pacienților cu HIV-SIDA se datorează în mod direct introducerii noilor medicamente.

De asemenea, între anii 1993-2007, s-a observat o scădere a ratei spitalizării per pacient cu HIV-SIDA, de la 100 de spitalizări per 100 de pacienți – la 20. O treime din această scădere are legătură directă cu descoperirea noilor terapii.

În ceea ce privește cancerul, în Germania s-a observat o scădere a ratei mortalității datorate acestei  boli între anii 1982-2004 – cu aproape 40%. De asemenea, în SUA, rata supraviețuirii pacienților cu cancer a crescut cu 31% între anii 1975-2000. Inovația în ceea ce privește chimioterapia a contribuit cu 74% la creșterea speranței de viață a bolnavilor de cancer cu peste 1 an.

Câștigul potențial obținut din inovațiile viitoare în domeniul sănătății este foarte mare. De asemenea, potrivit unor alte investigații, chiar și un procent modest de scădere a ratei mortalității cu 1% însemna un câștig de 500 miliarde dolari.

Bolile cardio-vasculare rămân o problemă majoră de sănătate publică, cauzând peste 4,3 milioane de morți numai în Europa, cifră care reprezintă aproape jumătate din numărul decesurilor cauzate de bolile cardio-vasculare în lume. Aceste boli produc costuri foarte mari pentru sistemul public de sănătate. Cheltuielile sunt estimate la aproximativ 110 miliarde de euro în 2006, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor sistemul de sănătate în UE. În cele mai multe state din OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în ultimii 5 ani, rata mortalității cauzate de boli cardio-vasculare a scăzut de la o medie de 150 de decesuri la 100.000 persoane vii în 1960, la 50 de decese la 100.000 persoane vii în 2003.

În cea de-a doua parte a studiului, prof. F. Lichtenberg s-a axat pe rolul noilor medicamente în scăderea consumului diverselor resurse medicale. Acesta afirmă că statele care au avut creștere mare a utilizării noilor medicamente au raportat o scădere a numărului de spitalizări și a costurilor îngrijirilor medicale de acasă. De asemenea, numărul de zile de spitalizare a scăzut rapid pentru persoanele care au primit un număr mare de medicamente. La 100 de rețete medicale prescrise, se scade numărul de zile de spitalizare cu 16,3.

Prof. Lichtenberg (foto) menționează de asemenea că persoanele care au folosit medicamente noi au raportat o calitate a vieții superioară după utilizarea lor decât persoanele care au luat medicamente mai vechi.

La nivelul impactului social pe care noile medicamente îl au asupra societății, Lichtenberg afirmă că beneficiul medicamentelor în ceea ce privește participarea forței de muncă și orele efective lucrate este de 9 ori mai mare decât costul noilor medicamente.

Adaugă comentariul tău