Ghidul transplantului de celule stem

Din 1988, atunci când primul transplant cu celule stem părea un miracol, medicina a făcut progrese galopante în utilizarea acestora! Astăzi, transplantul cu celule stem devine din ce în ce mai mult un tratament de rutină.

Cele două tipuri existente de transplant cu celule stem sunt:

  1. transplantul autolog – pacientului îi sunt transplantate propriile celule stem, recoltate și conservate anterior transplantului.
  2. transplantul alogenic – pacientului îi sunt transplantate celule stem hematopoietice primite de la o altă persoană, donator sănătos, compatibilă cu el.  Această grefă de celule compatibile poate fi:
  •  proba de celule stem identificată într-o bancă publică, undeva în lume
  • proba de celule stem depozitată de familie într-o bancă privată (spre exemplu proba recoltată de la unul dintre copii, atunci când se îmbolnăvește celălalt copil)
  • măduva osoasă recoltată de la un donator sănătos  – cel mai frecvent un membru al familiei, sau o persoană identificată în Registrul Donatorilor de Măduvă

Din păcate, România nu dispune nici de bancă publică (unde să căutam probe stocate compatibile) și nici de un Registru al Donatorilor de Măduvă (unde să căutam un donator voluntar compatibil). Rezolvarea poate veni doar din partea familiei. Familia fie are o probă de celule stem stocată într-o bancă privată, fie reușește să găsească un membru al familiei compatibil și dispus să doneze măduva.

Protocolul de tratament include:

  1. Faza de pregătire pretransplant, în care sunt folosite diverse scheme de chimioterapie și radioterapie, cu intenția de a distruge celulele bolnave ale măduvei, celule care sintetizează aberant celule sanguine din circulația periferică. Aceasta este faza de terapie mieloablativă.
  2. Urmează apoi faza transplantului propriu zis, în care se administrează celule stem hematopoietice sănătoase ale pacientului respectiv sau obținute de la donator. Transplantul se face după terapia mieloablativă, în intenția de a repopula măduva și a înlocui hematopoieza pacientului. Odată ajunse în fluxul sanguin, celulele stem se îndreaptă către măduvă, unde se grefează și încep să sintetizeze noi celule sanguine, de această dată într-un mod corect. După un interval de 2-4 săptămâni, în circulația pacientului apar deja celule sanguine produse de celulele stem transplantate.
  3. Ultima etapă a tratamentului este reprezentată de faza post-transplant, fază în care, în funcție de necesitățile pacientului, se fac tratamente imunosupresoare, de prevenire a bolii grefă-contra-gazdă sau a rejectului de grefă.

Tratamentele detaliate mai sus sunt disponibile, bineînteles,  atunci când pacientul și medicul său au acces la o proba de celule stem pe care să o poată folosi. Sunt listate peste 81 de boli ce au ca tratament standard transplantul de celule stem. Chimio și radioterapia se folosesc ca tratamente de prima intenție, care țin o perioadă boala sub control, dar sunt situații în care singura vindecare posibilă este dată de transplantul de celule stem.

Atunci când o familie decide să stocheze celulele stem ombilicale ale copilului lor într-o bancă privată, au în vedere fie ca proba să fie folosită chiar de copilul de la care a fost recoltată (transplant autolog), fie de fratele, sora acestuia sau chiar de unul dintre părinți (transplant alogenic). Șansele de compatibilitate între frați pot ajunge la 25%, iar între copii – părinți, chiar de 50%.

Dacă vom compara aceste cifre cu șansele de a găsi o persoană compatibilă în populația generală, diferența este enormă: 1/200.000. Din acest motiv, chiar în țări dezvoltate, cu sisteme medicale bine puse la punct, care au bănci publice și Registre ale Donatorilor Voluntari de Măduvă, timpul mediu de căutare până la identificarea unei probe compatibile este de circa un an. Iar acest interval este, cateodata, prea mult pentru pacient.

Acesta este motivul pentru care Stem SURE invită părinții să nu treacă pe lângă oportunitatea pe care viața le-o pune la dispoziție, și anume recoltarea de celule stem la naștere. Este o procedură deloc complicată, fără riscuri pentru mamă sau copil, și care se poate dovedi mai târziu șansă la viață a unui om.

Citește și Ghidul bolilor care se tratează cu celule stem

Dr. Monica Novac, Scientific Medical Advisor, Stem Sure Solutions

 

Adaugă comentariul tău