Totul despre TOXOPLASMOZĂ

Toxoplasmoza etse o parazitoză produsă de protozoarul T. gondii, caracteristică consumatorilor de carne crudă sau insuficient tratată termic şi contaminată cu fecale de pisică.

 

Fetusul şi persoanele imunodeficiente sunt grav afectate de această parazitoză. Oochiştii, care sunt forme de rezistenţă ale protozoarului, pot rezista în solul umed chiar şi un an de zile. Protozoarul nu se multiplică în alimente, fiind sensibil la pasteurizare, congelare sau iradiere.

 

Omul este purtător sănătos al T. gondii. Porivit statisticilor, aproximativ o treime din populaţia Americii de Nord este contaminată, fără a manifesta simptomele bolii.

 

Toxoplasma poate fi transmisă prin alimente , pe cale uterină sau prin transplant de organe contaminate, doza infectantă fiind de 100 de chisturi. infestarea este imunizatntă, însă, în momentul în care persoana suferă de imunodeficienţă, se autocontaminează, îmbolnăvindu-se.

Transmiterea protozoarului nu se face prin fecale umane, deoarece acesta se închistează în muşchi sau în sistemul nervos şi nu se elimină pe cale digestivă.

Manifestare

Boala se manifestă prin următoarele simptome:

  • Mimează o gripă uşoară sau o mononucleoză cu dureri în gât,febră, migrene, dureri musculare, slăbiciune generală. Majoritatea cazurilor de toxoplasmoză sunt vindecate de propriul sistem imunitar.
  • Uneori apar infecţii grave ce afectează sistemul limfatic, creierul, inima, plămânii, ficatul şi muşchii.
  • Foarte rar, toxoplasmoza se generalizează, declanşând o encefalită mortală.

Persoanele care suferă de imunodeficienţă (de ex. SIDA) sau fetusul nu sunt protejate de sistemul lor imunitar, fiind expuse grav la contaminarea cu T. gondii.

 

Pericolul pentru făt este extrem de mare dacă contaminarea are loc la debutul sarcinii. În această situaţie poate interveni avortul (aprox. în 15% din cazuri) sau, în caz de naştere, copilul poate avea grave deficienţe de vedere şi leziuni permanente ale creierului (encefalomielită). Circa 10% dintre copii mor la vârste mici sau suferă de retard mental.

 

Pisicile care trăiesc explusiv în casă şi nu vânează şoareci, păsări sau alte animale nu transmit toxoplasma dacă nu sunt hrănite cu carne crudă.

Prevenţie

Pentru a preveni boala, alimentele (carne de porc, vacă, oaie, laptele) trebuie tratate termic corespunzător, pentru distrugerea chisturilor.

Legumele trebuie şi ele spălate şi igienizate pentru îndepărtarea chisturilor sau fierte pentru distrugerea acestora. Se va folosi pentru spălat şi băut numai apă sigură, necontaminată.

Prin congelarea alimentelor, chisturile se distrug la -20 de grade în două zile.

Se recomandă hrănirea pisicilor cu carne congelată sau fiartă, pentru distrugerea parazitului.

De asemenea, spălatul mâinilor după manipularea cărnii crude şi o igienă personală corespunzătoare scad riscul de contaminare.

Scris de Alina Dan

Adaugă comentariul tău