Țigările mentolate atrag mai multe probleme de sănătate decât cele normale

Țigările mentolate dublează riscul de accident vascular în comparație cu cele obișnuite. La femei acest pericol este si mai mare riscul fiind triplu,conform unui studiu publicat în revista americană Archives of Internal Medicine.

Nici o altă asociație nu a fost observată între aditivul din tutun și alte forme de boli cardio-vasculare ca hipertensiunea, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă congestivă și BPOC.

Mecanismul prin care mentolul crește acest risc este încă neclar. Unul ar putea consta în faptul că mentolul stimulează receptorii pentru rece ai căilor respiratorii superioare ceea ce ar duce la ținerea aerului în piept mai mult timp și facilitarea pătrunderii în plămâni a particulelor de fum. O altă posibilitate constă în stimularea selectivă asupra sistemului cerebro-vascular. Fumatul țigărilor mentolate duce la creșterea rezistenței la nivelul arterei carotide din care pleacă vasele de sânge ce irigă creierul .

Pentru acest studiu au fost folosite datele de la 5028 fumători cu vârsta peste 20 de ani, urmăriți în perioada 2001-2008. Analiza datelor indică o creștere de 2,25 ori a riscului de a face un atac vascular cerebral în cazul fumătorilor de țigări mentolate decât în cazul celorlalți fumători.

Aceste rezultate subliniază nevoia de analize mai amănunțite asupra aditivilor folosiți legal,  având în vedere efectele devastatoare pe care aceștia le-ar putea produce.

Adaugă comentariul tău