Testul Babeș Papanicolau se face gratuit la MedLife

MedLife a dat startul recoltărilor gratuite pentru testul Babeș Papanicolau în unitățile din București, acțiune ce face parte din Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin derulat de Ministerul Sănătății.

De programul de screening pot beneficia pacientele cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Pentru a beneficia de gratuitate în rețeaua MedLife, pacientele trebuie să se asigure că medicul de familie la care merg este angajat MedLife sau este în contract cu Rețeaua de Screening MedLife pentru acest program.

Pacienta va ajunge la punctul de recoltare cu formularul tip. Analizele vor fi efectuate de laborator și apoi transmise pacientei și medicului de familie. Dacă pacienta prezintă un rezultat bun, screeningul se încheie. Dacă rezultatul prezintă modificări, aceasta este îndrumată către medicul specialist ginecolog, investigată suplimentar și programată la intervenție chirurgicală în funcție de stadiul bolii descoperite. Investigațiile suplimentare și operația nu sunt acoperite de programul național.

Programul îsi propune să depisteze cancerul de col uterin în stadii precoce și să îndrume paciente cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament.

Nu vor putea beneficia de program femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, respectiv   femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Adaugă comentariul tău