Terapia cu oxigen îți poate schimba percepția despre vindecare

hipra

Oxigenul, la fel de important ca și apa, ne este vital. Însă, chiar și atunci când ai parte de suficient oxigen pentru a supraviețui, organismul tău poate reacționa uimitor la cantități mai mari. Din fericire, știința ne oferă oportunitatea de a ne folosi de acest element chimic în procesul de vindecare. Tu știi cum?

Terapia cu oxigen nu va reprezenta o noutate pentru tine dacă faci parte din categoria celor mereu preocupați de sănătatea obtinuța prin metode alternative. Însă, pentru generațiile tinere, învățate să consume medicamente înaintea oricărei alte opțiuni, această terapie poate părea o inovație.

Ce este de fapt terapia cu oxigen? Nu avem parte de suficient oxigen? De ce avem nevoie de mai mult pentru a ne vindeca? Toate acestea sunt întrebări la care oamenii de știință au raspuns foarte pertinent.

Terapia cu oxigen – principala activitate în medicina hiperbară

Medicina hiperbară este o ramură care se ocupă cu tratarea pacienților prin terapia cu oxigen hiperbar. În timpul unei astfel de intervenții, pacientul este amplasat într-o cameră rezistentă la presiune, în care îi este administrat oxigen pur la o presiune atmosferică ridicată.

Acest tip de terapie există încă din anul 1662, când medicul britanic Henshaw a realizat o încăpere similară celor care sunt folosite astăzi în acest scop. Totuși, până în 1895, când fiziologul Haldane a demonstrat efectele oxigenului pur asupra sanătății, acest concept nu a primit foarte multa atenție.

Începând cu anii 1950, oxigenoterapia hiperbară s-a răspândit la nivel internațional, devenind cunoscută în rândul medicilor care doreau să trateze boli pulmonare, arsuri sau răni.

Principalele afecțiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei cu oxigen sunt intoxicația cu monxid de carbon, septicemia, dermatita, arsurile, arterita cronică, defectele coronariene, stările de șoc, bolile plămânilor, transplanturile de organe etc.

Astăzi, există numeroase clinici specializate exclusiv în medicina hiperbară, menită să îmbunătățească starea de sănătate a tuturor celor care suferă de afecțiunile menționate mai sus. Centrele prezente astăzi în medicina modernă sunt dotate cu echipamente de ultimă generație și nu implică discomfort pentru pacienți.

Citește articolul integral pe doctoras.ro

Adaugă comentariul tău