Suplimentul de fier în sarcină nu previne apariția anemiei

Este bine cunoscută anemia care apare în sarcină și poate complica evoluția acesteia. În cadrul unor studii efectuate în Statele Unite referitoare la anemia din sarcină și la suplimentele de fier, s-a ajuns la concluzia că fierul administrat femeilor care nu prezintă anemie nu a crescut sideremia ( cantitatea totală de fier din circulația sangvină).

Una din cinci femei însărcinate prezentau anemie în momentul studiului în S.U.A. spre deosebire de 57% din femeile însărcinate care prezintă această patologie în Africa.

Studiul s-a efectuat cu 1.270 de femei însărcinate dintre care, la începutul cercetării,  43% prezentau anemie într-un grad mai mult sau mai puțin avansat. Gravidele au fost împărțite in doua loturi. Primului lot i-au fost administrate 60mg de fier împreună cu 400mcg de acid folic. Celui de-al doilea lot i-au fost administrate 30 mg de fier cu aceași cantitate de acid folic. Ambelor grupuri le-a fost administrat suplimentul până la 3 luni după naștere. Jumătate din femeile care erau anemice înainte de suplimentarea cu fier au ajuns la o hemoglobină în jur de 11 g/dl, la fel ca femeile care nu erau anemice. Celelalte  gravide cu anemie  înainte de studiu ( aproximativ 50% din ele) au continuat să fie anemice.

În concluzie, este benefică suplimentarea cu fier în cazul gravidelor anemice, însă aceasta nu are nici un beneficiu în cazul femeilor însărcinate care nu prezintă anemie în momentul instituirii tratamentului. Fierul poate trata, însă nu previne anemia din sarcină.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău