Suplimentele sunt asociate cu o rată crescută a mortalității

La femeile cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani, câteva dintre cele mai răspândite vitamine și suplimente alimentare, în special cele care conțin fier,  pot fi associate cu risc crescut de deces, după cum arată rezultatele unui studiu efectuat de Iowa Women’s Health și ulterior dezvoltat de către profesorii de la Institutul de Sănătate Publică și Nutriție Clinică din Finlanda.

Cele mai multe dintre suplimentele alimentare ce conțin vitamine nu par a fi asociate cu risc crescut de mortalitate. Există însă câteva, printre care multivitaminele, suplimentele ce conțin vitamina B6 sau acid folic, care sunt relaționate de o rată crescută a mortalității. Acestora li se adaugă cele cu fier, magneziu, zinc și cupru. ”Suplimentele sunt folosite la nivel larg, prin urmare sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea efectele pe care le au asupra sănătății fiecărui individ”, a precizat dr. Mursu, unul dintre cei implicați în această cercetare. ”De asemenea, se știu prea puține lucruri despre efectele consumului de multivitamine pe termen lung, respectiv de suplimente mai puțin comune, precum cele care conțin fier și alte minerale”, a adăugat acesta.

Studiu de 25 de ani

Având la bază datele studiului Iowa Women’s Health, noua cercetare  a avut ca scop găsirea unei legături între consumul de suplimente și rata mortalității. Mai mult de 38.700 de femei, cu o vârstă medie de 61,6 ani,  au fost incluse în cercetare, în 1986, la începutul studiului. Raportarile despre suplimentele alimentare au fost adunate în 1986, 1997 și 2004. Până la finalul lui decembrie 2008, aproape 16.000 dintre femei au murit, însumând circa 40% dintre participantele inițiale la cercetare. Per total, consumul de multivitamine a fost asociat cu o creștere de 2,4% a riscului de deces. Studiul a arătat că între 1986 și 2004 s-a înregistrat o creștere a consumului de suplimente, bazată și pe o diversificare a gamei disponibile pe piață. Adițional, s-a constatat că femeile care foloseau suplimentele aveau un nivel de educație superior, erau mult mai active fizic și, cel mai probabil, ar fi folosit terapia de înlocuire a estrogenului. Vitamina B6, acidul folic, fierul, magneziu și zincul au fost asociate cu un procent de 3% până la 6%  de creștere a riscului de deces, în timp ce cuprul are o rată de risc a mortalității de 18%. La polul opus este consumul de calciu.

Cercetătorii au folosit datele descoperite și le-au analizat în cercetări mai ample, efectuate pe perioade mai scurte (10 ani, 6 ani, 4 ani), iar rezultatele au fost similare studiului demarat încă de la început. ”În concordanță cu ipotezele noastre, cele mai multe dintre suplimentele studiate nu au fost asociate cu o rată redusă a mortalității în rândul femeilor în vârstă. În contradicție cu asta, am descoperit că cele mai folosite suplimente cu minerale și vitamine, inclusiv multivitamine, suplimentele cu vitamina B6, acid folic, minerale de fier, zinc și cupru, sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate”, a spus dr. Morsu. ”Deși nu putem exclude beneficiile acestor produse, precum îmbunătățirea calității vieții, studiul nostru ridică o grijă în ceea ce privește siguranța lor pe termen lung”, a adăugat acesta.

Potrivit altor specialiști internaționali, studiul actual întărește caracteristica puternică ce începe să se contureze și care demonstrează că anumite suplimente antioxidante, precum vitamina E, A și beta-carotenul, pot fi dăunătoare.  ”Nu putem să recomandăm consumul de suplimente de vitamine și minerale ca o măsură preventivă. Acele suplimente nu înlocuiesc sau adaugă beneficii consumului de fructe și legume proaspete, ci mai degrababă pot avea consecințe nedorite”, conchid aceștia.

Adaugă comentariul tău