Suplimentele cu vitamina E sunt periculoase pentru oase

Suplimentele cu vitamina E, alfa-tocoferol, pot duce la subţierea oaselor, avertizează o echipă de cercetători niponi, de la Universitatea Keio din Tokyo.

Potrivit experţilor, dacă vitamina D favorizează creşterea ţesutului osos, alfa-tocoferol duce la distrugerea acestuia. Aşa cum s-a demonstrat într-un experiment pe rozătoare modificate genetic, scăderea administrării vitaminei E a dus la o creştere accelerată a masei osoase. Atunci când unor şoareci obişnuiţi le-a fost administrată vitamina E, în decurs de opt săptămâni, s-a putut observa o scădere a masei osoase cu 20%

Cercetări anterioare efectuate pe animale au arătat că cele mai multe forme de vitamina E stimulează producerea unor celule care distrug masa osoasă a organismului. În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă japonezi nu mai au niciun dubiu că procese similare apar şi în organismul uman.

Vitamina E interferează cu procesul de distrugere şi construire a unei ţesături osoase noi. Atunci când osul se distruge, celulele osteoclaste permit eliberarea unor substanţe minerale, care ulterior sunt prelucrate pe parcursul unui aşa-numit proces de resorbţie.

Cea mai comună formă a vitaminei E este alfa-tocoferol și este un puternic antioxidant cu rol esenţial în stimularea imunităţii organismului, care reduce riscul de boli de inimă, cancer și cataractă.

Adaugă comentariul tău