STUDIU: Ce îi doare cel mai tare pe români

Un studiu condus de GfK relevă că românii se confruntă cel mai adesea cu durerile de cap (79%), de spate (62%) şi dentare (38%), urmate de cele reumatice şi articulare, menstruale, musculare şi cele cauzate de lovituri. Intensitatea durerii resimţite de cei intervievaţi se situează între 5 şi 6 pe o scală de la 1 la 10.

Durerile de cap afectează într-o mai mare măsură femeile şi pe aceia care au sub 40 de ani, iar 8% dintre cei care au suferit dureri de cap le-au simţit la gradul maxim de durere.

Durerile de spate sunt distribuite pe toate grupele de vârstă, de la 20 până la 55 de ani, iar durerile dentare au o frecvenţă mai mare la grupele cu vârste cuprinse între 20-30 (50%) şi 31-40 (39%). Durerile reumatice au o incidenţă crescută pentru grupele 41-50 şi 51-55 de ani, fiind marcate de acelaşi procentaj, respectiv 48%.

Pentru durerile reumatice şi articulare se înregistrează procente semnificative (cca. 30%) la persoanele cu vârste cuprinse între 21-30 şi 31-40. Durerile musculare apar în special la bărbaţi, afectându-i adesea pe cei aflaţi în grupa de vârstă 20-30.

Durerile de spate au fost descrise ca având cea mai mare frecvenţă, respectiv de 15 ori într-un interval de 6 luni, în timp ce durerile reumatice şi cele articulare apar în medie de 12 ori.

Ce fac românii care se confruntă cu dureri

Interesant este că peste 35% dintre respondenţi nu au consultat niciodată doctorul în cazul durerilor, în primul rând pentru că nu consideră durerea ca fiind o problemă, dar şi din lipsa de timp (27%). 13% dintre respondenţi au spus că îşi cunosc cauzele durerii şi 10% dintre aceştia au declarat că îşi administrează singuri tratament.

Automedicaţia este frecvent întâlnită în cazul durerilor de cap, menstruale şi musculare, iar respondenţii sunt mai predispuşi să viziteze medicul în cazul apariţiei durerilor de dinţi, reumatice, articulare şi al celor de spate.

Studiul mai relevă că 63% dintre cei intervievaţi au declarat că se tratează diferit în funcţie de intensitatea durerii, iar 37% că folosesc acelaşi medicament indiferent de intensitatea durerii. Circa 20% dintre respondenţi iau câte două pastile dacă durerea este severă, în timp ce circa 45% au declarat că în cazul unei dureri mai severe scurtează intervalul de timp în care îşi administrează medicamentele.

Durerile ce apar dimineaţa sau în timpul activităţii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, în vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasă sunt mai degrabă tratate prin metode nemedicamentoase, cum ar fi odihna sau somnul.

Cei intervievaţi susţin că apelează la sfatul medicului sau al farmacistului pentru informaţii, însă printre sursele de bază se mai află şi internetul, apoi familia şi prietenii.

Orice tip de durere cu persistenţă în timp, care nu a mai fost experimentată anterior, căreia nu i se detectează o cauză şi care nu răspunde la un tratament clasic reprezintă pentru un semnal de alarmă imediat. În comportamentul românilor, măsurile terapeutice sunt întreprinse de regulă în cazul durerilor de tip nou, nefamiliare, în vreme ce durerile deja cunoscute, ce apar recurent şi au o evoluţie predictibilă tind a fi abordate într-un mod mai relaxat.

Studiul, comandat de Reckitt Benckiser, a fost realizat pe un eşantion format din persoane din mediul urban, cu vârste între 20 şi 55 de ani, cu venituri medii spre mari şi educaţie peste medie şi care s-au confruntat cu diverse dureri într-un interval de 6 luni. Cu acest prilej, compania a demarat campania ”Dozajul corect la timpul potrivit”, ce îşi propune să informeze şi să educe consumatorii despre automedicaţia corectă şi echilibrată, dar şi să ofere consultanţă în managementul durerilor uşoare şi moderate.

Adaugă comentariul tău