Stridiile din Anglia sunt infectate cu un virus care provoacă diaree și vărsături

Mai mult de trei sferturi din stridiile cultivate în Marea Britanie sunt infectate cu un virus care poate provoca vărsături şi diaree consumatorului – informează AFP. „Norovirus-ul” a fost detectat în 76% din stridiile testate, însă nivelul de la care devine patogen nu a fost stabilit încă, se artă într-un comunicat al agenţiei  britanice Food Standards Agency care a comandat cercetarea. Cei mai expuși la îmbolnăvire sunt bătrânii, femeile însărcinate şi copiii mici.

Oamenii de ştiinţă nu s-au putut pronunţa asupra eficienţei tratamentului de purificare a stridiilor cu ajutorul razelor ultraviolete. Studiul, efectuat între anii 2009 şi 2011 pe 8.000 de stridii în douăzeci de zone de cultură din Marea Britanie este „primul de acest gen” din UK, a declarat şeful echipei ştiinţifice a FSA, Andrew Wadge.

În 2009, Fat Duck, celebrul restaurant al bucătarului britanic Heston Blumenthal, a fost închis ca urmare a intoxicării a mai mult de 500 de persoane cu un norovirus demonstrat a fi provenit din stridii crude şi scoici.

Adaugă comentariul tău