Stimularea electrică a creierului îmbunătățește memoria

Memoria poate fi îmbunătăţită prin stimularea unei anumite zone a creierului – se artă într-un studiu publicate în New England Journal of Medicine. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles au stimulat o regiune cheie a creierului responsabilă de memorie (entorhinal) şi un coridor principal către hipocamp, zonă responsabilă cu procesarea semnalelor şi cu memoria de lungă durată.

Folosind un joc video în care participanţii la studiu jucau rolul unui şofer de taxi, luând pasageri şi deplasându-se printr-un oraş virtual, cercetătorii au testat dacă o stimulare a cortexului entorhinal sau a hipocampului alterează capacitatea de memorare.

Când s-au stimulat electric fibrele nervoase ale cortexului entorhinal în momentul în care subiecţii învăţau să recunoască diferitele rute şi locuri, aceştia reuşeau să se orienteze mai uşor în oraş, iar pacienţii au învăţat chiar să folosească scurtături, ceea ce arată o îmbunătăţire a memoriei spaţiale.

La studiu au participat şapte pacienţi epileptici care aveau electrozi implantaţi în creier, prin intermediul cărora neurologii au înregistrat activitatea neuronilor în cursul procesului de formare a amintirii.

Adaugă comentariul tău