Speranţă pentru bolnavii de lupus: GSK şi HGS au lansat un nou tratament

Un tratament împotriva lupusului, primul eliberat pe piaţă în ultima jumătate de secol, a fost recomandat spre aprobare în Europa ieri, pacienţii care suferă de această boală primind astfel o nouă şansă de vindecare, iar piaţa de desfacere speranţe în vânzări şi profit record.

Agenţia Europeană a Medicamentului susţine utilizarea pe piaţa largă a noului medicament numit Benlysta, care a fost descoperit de Human Genome Sciences (HGS) şi dezvoltat în colaborare cu gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). Deciziile autorităţii de reglementare în materie de medicamente sunt aprobate, de obicei, în maximum două sau trei luni, astfel că, dacă în Statele Unite medicamentul a primit undă verde încă din martie, pentru vânzarea lui în Europa va mai dura ceva timp, mai ales că cele două companii, GSK şi HGS, trebuie să negocieze în multe ţări un plan de rambursare.

 

“ Nu aşteptăm vânzări semnificative până la jumătatea lui 2012”, preconizează şi Mark Schoenebaum, analist specialist în biotehnologie în cadrului ISI Group. Cu toate acestea, el estimează că valoarea unei acţiuni a HGS s-ar putea majora cu cel puţin un dolar după ce va fi făcut anunţul oficial că noul medicament poate fi vândut şi în Europa. Optimismul acestuia persistă chiar şi în contextul unor îngrijorări manifestate de unii dintre investitori care se tem că medicamentul ar putea să nu primească undă verde şi în Europa.

Potrivit Thomson Reuters Pharma, vânzările globale anuale ale Benlysta ar putea ajunge la 3,55 miliarde de dolari în 2015.

În ceea ce le priveşte pe cele două companii, acestea au împărţit şi munca, şi vor împarţi şi profitul.

Lupus afectează milioane de oameni

Lupus este o boală autoimunitară care se manisfetă prin atacarea ţesuturilor organismului chiar de către propriul sistem imunitar. Pacienţii care suferă de lupus produc anticorpi anormali în sânge, care atacă ţesuturile propriului organism în loc de agenţii infecţioşi externi. Din cauza acestei anomalii, lupusul poate cauza boli de piele, inimă, plămâni, rinichi, articulaţii şi ale sistemului nervos, iar în stadii avansate, boala poate fi chiar fatală.

Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aproximativ 5 milioane de oameni suferă de lupus, iar medicamentele curente folosite pentru tratarea bolii fie au o eficienţă minimă, fie au severe efecte adverse, mai ales la nivel osos.

În ceea ce priveşte noul medicament, studiile preliminare au arătat că 43% dintre pacienţii care au primit acest tratament nu au mai suferit nicio afectare a organelor interne în numai un an de la începerea curei. Benlysta, cunoscut cu denumirea generic de “belimumab” se adminstrează intravenos într-o singură doză lunară, însă aşa cum arată datele oficiale, un pacient bolnav de lupus care se tratează în Statele Unite trebuie să scoată din buzunar, pentru un singur an de tratament, suma de 23.000 de dolari. Costurile pentru acelaşi tratament în Europa vor fi mai mici, arată estimările.

Adaugă comentariul tău