Specialiștii avertizează: De la 40 de ani, faceți-vă mamografii anual!

Cancerul de sân reprezintă 27% din cazurile noi de cancer diagnosticate la femei. Există riscul ca 1 din 8 femei să sufere de această maladie în decursul unei vieți. Ecografiile, palparea și mamografiile sunt doar câteva dintre metodele de verificare a sânului, însă frecvența și tipul examinării rămân încă controversate.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (CAOG) a revizuit ghidul examinării cancerului mamar, încercând să rezolve și problema controverselor. În acest sens, a luat  în calcul recomandările Colegiului American de Radiologie, Societatea de Imagistică Mamară, Asociația Americană de Cancer, respectiv Asociația Americană a Bolilor de Sân. Ghidul ”Examinarea cancerului de sân” a fost publicat în luna august.

Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că mamografiile trebuie făcute anual după împlinirea vârstei de 40 de ani, revizuind recomandările anterioare care prevedeau ca femeile să-și facă mamografii la 1-2 ani după împlinirea vârstei de 40 de ani, respectiv anual de la 50 de ani în sus. ”Deși femeile la 40 de ani au o incidență scăzută a cancerului de sân în comparație cu femeile mai în vârstă, durata de timp care ajută la detectarea tumorilor înainte de a deveni simptomatice este, în medie, mai scurtă”, spune Jennifer Griffin, co-autor al ghidului. ”Dacă femeile de 40 de ani fac anual mamografii, există o șansă mai mare să detecteze cancerul și să-l trateze înainte de a se răspândi decât dacă așteaptă doi ani între mamografii”, adaugă aceasta.

Recomandările CAOG

 • Femeile de 40 de ani și mai în vârstă trebuie să facă anual o mamografie. Această recomandare are la bază incidența cancerului de sân, timpul rămas pentru extinderea cancerului și potențialul de reducere a riscului de mortalitate odată depistat în stadiu de început.Tumorile descoperite când s-au format, înainte de a fi palpabile, când sunt atât de mici și limitate în a dăuna sânului și organismului, sunt asociate cu o rată de supraviețuire de 98% la 5 ani. Timpul rămas pentru extinderea cancerului face referire la perioada dintre momentul în care cancerul a fost descoperit cu ajutorul mamografiei și momentul în care acesta se extinde destul de mult încât să devină symptomatic. Acest timp diferă de la individ la individ, dar vârsta este cel mai bun prezicător, durata medie cea mai scurtă fiind la femeile cu vârste între 40 și 49 de ani (2- 2,4 ani) la capătul opus fiind doamnele de 70-74 de ani (4 – 4,1 ani).
 • Femeile între 20 și 39 de ani trebuie să se supună unei examinări a sânului de către medical lor la 1-3 ani, deși beneficiile consultului clinic la acest grup nu sunt încă foarte clare.
 • Toate femeile ar trebui să fie încurajate să cunoască cât mai multe lucruri despre sănătatea sânilor,respectiv cum să-și examineze singure sânii. Orice schimbare pe care femeile o descoperă la sânii lor trebuie raportată medicului. Examinarea sânilor trebuie făcută regulat (în general lunar) fără o tehnică sistematică, chiar dacă exista o rutină recomandată pentru acest gen de examinare (rutină care de altfel rămâne valabilă).  
 • Femeile trebuie să fie informate despre valorile predictive ale mamografiei, mai ales despre rezultatele fals-pozitiv și fals-negativ. Trebuie, de asemenea, conciliate asupra faptului că rezultatele mamografiei pot duce la recomandări pentru radiografii suplimentare sau biopsii.
 • Intensificarea screening-ului în cazul femeilor ce prezintă un risc egal sau mai mare de 20% pentru dezvoltarea cancerului de sân, în special pe baza istoricului familiei. Această intensificare poate include mai multe controale clinice, ecografii anuale cu rezonanță magnetic (MRI) sau chiar mamografii înainte de vârsta de 40 de ani.
 • Pentru femeile cu risc mediu de dezvoltare a cancerului de sân, nu sunt recomandate MRI
 • Intensificarea screening-ului trebuie recomandată femilor cu rezultate pozitive pentru mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2. Trebuie discutate cu aceste femei și strategii de reducere a riscului.

 Potrivit unei meta-analize, comparativul cu mamografia film, mamografia digitală are o rată de detecție un pic mai mare, în special la femeile mai tinere de 60 de ani.

Ghidul CAOG nu a ajuns la un consens privind limita superioară de vârstă pentru mamografii, iar medicii autori ai ghidului recomandp femeilor peste 75 de ani să discute cu medicul lor continuarea efectuarii anuale a mamografiilor.

Concluziile studiului

 • Mamografia poate identifica o cantitate nonpalpabilă măsurând între 1 mm – 1 cm, cu 3 ani înainte de a deveni palpabilă
 • Este de dorit să se descopere cancerul de sân în perioada de timp în care tumoarea nu este palpabilă
 • S-a constatat o reducere a ratei de mortalitate în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 39 și 69 de ani
 • Ecografia cu ultrasunete este utilă cazurilor în care mamografia nu oferă un rezultat conclusiv, în cazul femeilor tinere cu un țesut dens al sânului, în interpretarea biopsiei, respectiv în diferențierea chisturilor de cancer
 • În prezent, se face un pas înapoi în ceea ce privește învățarea pacientelor să-și facă  singure examinea sânilor pentru că s-a înregistrat un număr mare de rezultate fals-pozitive ce-au dus la biopsii. Se încurajează în schimb cunoașterea sânilor și monitorizarea schimbărilor.
 • În consilierea unei  femei cu privire la screening, trebuie luați în calcul factorii individuali. Acești factori de risc includ istoricul familial, statusul mutațiilor geneleor BRCA, vârsta, prima sarcină și apariția menopauzei.
 • Femeile care au făcut radiografii toracice între 10 și 30 de ani trebuie să facă mamografii anuale, MRI anual, și examinare a sânului la fiecare 6-12 luni, începând de la 8-10 ani după radiografii sau la vârsta de 25 de ani.

Situația în România

Statistica arată că în România, numărul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar se ridică la jumătate de milion. În condițiile în care rata mortalității s-a diminuat în ultimii 20 de ani în întreaga Europă, România nu face progrese în acest sens. Raportat la anii de dinainte de Revoluție, în perioada 2004-2006, s-a ajuns la 25 de decese la 100.000 de femei. Posibilele cauze sunt activitățile dezorganizate de screening, numărul redus de mamografe, respectiv numărul mic de femei care își fac cu regularitate astfel de screening-uri, adoptarea greoaie a medicamentelor anti-cancer. De altfel, stilul de viață contribuie la creșterea incidenței cancerului mamar. Și nu în ultimul rând, ignoranța. Pentru o prevenție cât mai bună, începeți prin a vă cerceta istoricul medical al familiei. Dacă a existat un caz de cancer pe linie familială directă, numărul vizitelor trebuie să fie mai mare decât la o persoană fără antecedente în familie. Orice modificare a sânului, cere o vizită la medic. Se recomandă, de asemenea, să faceți un copil până la 30 de ani pentru că scade riscul incidenței cancerului mamar.

Medicii recomandă o alimentație sănătoasă și practicarea sportului. Studiile au arătat că sunt suficiente aproximativ 20 de minute pe zi de exerciții fizice pentru a reduce cu o treime riscul îmbolnăvirii. De altfel, femeile care se îngrașă foarte mult au un risc de îmbolnăvire mai mare decât cele care își mențin greutatea.

Apariția cancerului de sân, metode de prevenție sau tratamentul acestei afecțiuni vor fi reluate într-un material mai amplu.

Dr. Maria Mihai Albu, medicină internă

Adaugă comentariul tău