Somniferele, risc de deces și de cancer

Medicamentele prescrise în mod curent pentru dormit se asociază cu un risc de deces de aproape patru ori mai mare decât la persoanele care nu iau astfel de medicamente, se arată într-un studiu publicat  în BMJ OPEN.

De asemenea, somniferele mai determină, la cei mai mari consumatori, un risc crescut de cancer (+35%), mai precizează autorii studiului. Medicamentele incriminate cuprind familia benzodiazepinelor, a non-benzodiazepinelor, barbituricele şi sedativele antihistaminice.

Studiul, realizat de o echipă de medici din California, s-a desfăşurat pe 10.529 adulţi, cu vârsta medie de 54 de ani şi care au luat somnifere pe reţetă între ianuarie 2002 şi ianuarie 2007. Ei au fost comparaţi cu un grup de 23.676 de persoane care n-au luat somnifere şi care au fost sub observaţie în medie 2,5 ani. Pacienţii care luau medicamente hipnotice (ca să doarmă) au prezentat un risc de mortalitate de peste patru ori mai mare (4,6) decât cei care nu consumau astfel de medicamente. Chiar la micii consumatori (18 pastile sau mai puţin pe an), riscul de deces este de trei ori mai mare, mai spune studiul.

Autorii recunosc că asocierea acestor medicamente cu riscul de deces nu implică neapărat o legătură de la cauză la efect, chiar dacă rezultatele le confirmă pe cele ale altor studii.

Alte cercetări anterioare au stabilit o legătură între somnifere şi accidentele de maşină, dar și tulburări gastrice, probleme de regurgitare în esofag şi ulcere.

Adaugă comentariul tău