SIDA poate fi prevenită 100% fără vaccin

Cercetătorii americani au demonstrat pe şoareci eficacitatea unei terapii preventive împotriva SIDA, fără a recurge la un vaccin. Tehnica constă în producerea de anticorpi de către un muşchi şi este promiţătoare, iar eficacitatea sa este totală. Primele teste pe oameni ar putea fi demarate la sfârşitul anului viitor.

Totodată, Revista Nature a publicat în ultima sa ediție rezultatele foarte încurajatoare ale unei echipe americane condusă de laureatul Premiului Nobel, David Baltimore. Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au reuşit să protejeze şoarecii de o infecţie cu virusul HIV printr-o tehnică similară terapiei genetice. Botezată VIP, de la imunoprofilaxie vectorială, această tehnică constă în injectarea în muşchii piciorului unei rozătoare a unui virus inofensiv (un adenovirus modificat) cu o genă care produce anticorpi capabili să combată virusul HIV.

După injectare, aceşti anticorpi sunt eliberaţi în cantităţi mari în celulele musculare şi intră în circulaţia sanguină. Astfel, ei pot distruge virusul HIV atunci când acesta este injectat intravenos. Oamenii de ştiinţă spun că nu este însă un vaccin propriu-zis care să determine o stimulare a sistemului imunitar natural. Dar acest procedeu are un rol preventiv şi protejează şoarecii pe termen lung de o infecţie cu HIV.

Aceste rezultate sunt promiţătoare pe şoareci,  în schimb testele pe oameni pot fi negative este de părere Dennis Burton, specialist american în imunologie şi SIDA. El a mai spus că dintre toate tratamentele, cel mai bun rămâne vaccinul. Este o metodă dovedită şi testată care implică foarte puţine riscuri.

Adaugă comentariul tău