SIDA, depistabilă doar din salivă şi în România

Depistarea HIV/SIDA din salivă, metodă folosită în mai multe state din lume, ar putea fi aplicată în România din 2012, după ce producătorii vor aduce echipamentele necesare investigaţiilor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, prezent la „Zilele Ştiinţifice” ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
Metoda este deja folosită pe scară largă în lume, însă în România nu a fost posibilă până acum aplicarea ei din cauza lipsei echipamentului specific. După cum a explicat Streinu Cercel, testul este la fel de sigur ca şi acela de sânge şi poate indica prezenţa sau absenţa anticorpilor, însă nu şi pe cea a virusului.
„Eu cred că am putea să utilizăm şi noi aceste testări, poate chiar la anul. Este un test foarte simplu. Se recoltează salivă, la fel ca la exudatul faringian sau nazal. Apoi proba este introdusă într-un dispozitiv care indică prezenţa sau absenţa anticorpilor”, a mai spus profesorul Streinu Cercel. Acesta a subliniat că şi testul de sânge este unul indirect, ca şi acela din salivă, el indicând prezenţa în organ ism numai a anticorpilor HIV. „Totuşi testul din salivă este mai simplu şi mai puţin agresiv”, a subliniat medicul.

 

Din momentul infectării cu virusul HIV, organismul are nevoie de trei până la şase luni (uneori chiar mai mult) pentru a produce anticorpi care vor fi identificaţi cu ajutorul testului. De aceea, testul HIV poate indica un rezultat precis de-abia după ce trece această perioadă de 2 – 6 luni, numită „fereastră imunologică”.

Scris de Alina Dan

Cuvinte cheie: , , ,

Adaugă comentariul tău