Sforăitul, factor de risc de mortalitate

Sforăitul cronic constituie un factor de risc de mortalitate, sunt de părere specialişti americani care au efectuat un studiu pe 77.000 de persoane. Realizată de specialişti ORL de la Walter Reed Army Medical Center din Washington, cercetarea  a vizat o evaluare a evenimentelor petrecute în timpul somnului. Înregistrarea s-a efectuat cu ajutorul unui aparat portabil utilizat în ambulatoriu, care a permis măsurarea foarte fină a caracteristicilor sforăitului cronic şi a tulburărilor asociate.
În acest fel echipa de specialişti a încercat să stabilească o corelaţie între mortalitate şi caracteristicile clinice ale sforăitului.

Rezultatele, publicate în revista ‘Otolaryngology – Head and Neck Surgery’, arată că „sforăitul cronic – în cele mai puternice manifestări ale sale şi fără legătură cu vreo disfuncţie a palatului – este asociat cu o creştere semnificativă a mortalităţii globale, chiar în absenţa sindromului de apnee obstructivă în somn şi la persoane  cu indice de masă corporală mai mic de 30”, spune doctor Philippe Tellier. Factorii de favorizare a sforăitului (îndeosebi alcool şi tutun) ar putea interveni în acest fenomen, pe care autorii studiului îl constată, dar nu îl explică.

Adaugă comentariul tău