Sfaturi pentru o viață mai bună

Am primit în ultima vreme mai multe mesaje de la cititori care se plângeau de viața grea, încărcată de supărări, cu bucurii puține și scurte. Pentru aceștia, dar și pentru ceilalți am să ofer o listă cu câteva sfaturi emoționante, ce provin din cultura asiatică.

Motto: „Când încetezi să alergi după lucrurile grește, le dai lucrurilor bune șansa de a te găsi”

 • să fii ceea ce ești Una dintre cele mai mari provocări în viață este să fii tu însuți, într-o lume care încearcă să te facă precum toți ceilalți. Cineva va fi întotdeauna mai frumos ca tine, mai deștept sau mai tânăr, însă nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba, pentru ca oamenii să te placă. Fii tu însuți și oamenii potriviți te vor iubi pe tine, cel adevărat.
 • trecutul... Nu vei putea începe următorul capitol din viața ta, dacă vei continua să îl citești pe ultimul. 
 • frica de a nu greși Făcând ceva și obținând un rezultat greșit este mai productiv decât să nu faci nimic. Orice reușita are în spatele ei o urmă de eșec și orice eșec te conduce spre succes. Vei ajunge să regreți mai mult lucrurile pe care nu le-ai făcut, decât pe cele pe care le-ai făcut.
 • probleme Înfruntă-le cu capul sus. Nu, nu va fi ușor. Nu este nicio persoană în lume care poate depăși, fără să greșească, toate complicațiile cu care viața ne pune față în față. Nu suntem făcuți să rezolvăm pe loc, toate probleme apărute. Nu așa am fost creați. De fapt, am fost creați să ne supărăm, să ne întristăm, să fim răniți, să ne împiedicăm și să cădem. Pentru ca tocmai acesta este întregul scop al vieții-să înfruntăm problemele, să învățăm din ele, să ne adaptam și să le rezolvam în timp. Acesta este, în cele din urmă, modul în care devenim persoanele care suntem.
 • a minți... Poți minți pe oricine din lumea asta, însă nu te poți păcăli pe tine însuți. Viețile ni se îmbunătățesc, numai atunci când acceptam provocările care ne apar în cale. Iar cea mai dificilă dintre provocari este aceea de a fi sinceri cu noi înșine.
 • nevoile proprii… Cel mai dureros lucru este să te pierzi, pe tine însuți ca persoană, atunci când iubești pe cineva prea mult. Și să uiți că și tu esti special. Da, ajută-i pe ceilalți, dar ajută-te și pe tine. Dacă există vreodată vreun moment perfect pentru a-ți urma visul sau pentru a face ceva care contează pentru tine, acel moment e cel de acum.
 • ești pregătit... Nimeni nu se simte niciodată 100% pregătit, atunci când apare o nouă șansă. Asta, pentru că cele mai multe oportunități din viață ne forțează să trecem dincolo de zona noastră de confort. În orice situație, ne vom simți întâi insufiecient pregătiți. Dar asta ține de procesul de învățare, nu-i așa?
 • relații din motive greșite… Relațiile trebuie alese înțelept. Este mai bine să fii singur, decât într-o companie neplăcută. Nu trebuie să te grăbești. Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla, la timpul potrivit, cu persoana potrivită și din motivele corecte. Îndrăgostește-te pentru că așa simți, nu pentru că te simți singur.
 • relații noi… Vei învăța că, în viață, oamenii pe care-i întâlnești, îi întâlnești cu un scop. Unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, unii te vor învăța câte ceva. Dar, cel mai important este că vor fi și câțiva care vor scoate la iveală tot ce-i mai bun din tine.
 • a concura cu toți ceilalți din jurul tău… Nu te mai gândi la ce fac ceilalți mai bine decât tine. Concentrează-te să îți bați zilnic propriile recorduri. Succesul este, până la urmă, o luptă doar între tine și propria-ți persoană.
 • invidios pe ceilalți… Invidia înseamnă să numeri toate harurile cu care au fost dăruiți alții, în loc să te uiți la tine și la ce ai primit tu. Întreabă-te următorul lucru: „Ce am eu și toată lumea își dorește?”.
 • mustrării pentru greșelile vechi… Putem iubi persoanele nepotrivite și putem plânge pentru ceea ce am greșit, însă, indiferent ce întorsătură ia viața, un lucru este sigur: greșelile ne ajută să găsim acele persoane și acele lucruri care sunt potrivite pentru noi. Toți greșim, toți ne zbatem și chiar toți regretăm anumite lucruri din trecutul nostru. Orice lucru care ți se întâmplă, bun sau rău, te pregătește pentru un moment care urmează să vină.
 • să îți cumperi fericirea… Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt scumpe. Dar adevărul este că lucrurile care ne aduc cu adevărat fericirea sunt gratuite: dragostea, râsul, prietenia… Completați voi lista mai departe.
 • așteptarea fericirii de la ceilalți… Dacă nu ești mulțumit cu tine, așa cum ești, nu vei fi fericit nici în relația cu alte persoane. Trebuie să-ți creezi stabilitate și fericire în propria viață, înainte de a o împărtăși cu altcineva.
 • a trăi în gol, gândindu-te și răzgândindu-te… Nu mai analiza așa de mult la fiecare situație, căci vei crea probleme care nici măcar nu existau. Evaluează situația și acționează. Nu poți schimba lucrurile cu care refuzi să te confrunți. Progresul implică riscuri. Punct! Ca să marchezi un gol, trebuie ca, întâi, să dai drumul la minge.
 • a-ți plânge de milă… Surprizele neplăcute cu care viața te pune față în față nu fac decât să-ti netezească drumul în direcția care era menită pentru tine. Poate nu înțelegi și nu vezi asta, în momentul în care lucrurile rele se petrec și poate că îți va fi greu. Dar gândește-te și la celelalte lucruri negative care ți s-au întâmplat în trecut. Vei observa, destul de des, că fiecare dintre acelea te-a condus într-un loc mai bun, către o persoană mai bună, la o stare de spirit minunată sau o situație fericită. Așa că, zâmbește! Lasă-i pe toți să vadă că astăzi ești mult mai puternic decât erai ieri. Și astfel, chiar vei fi.
 • Sfaturi pentru o viață mai bună Nu-ți trăi viața cu ura în suflet. Vei ajunge să te rănești mai mult pe tine, decât pe oamenii pe care îi urăști. Iertarea nu înseamnă „Ceea ce mi-ai făcut este în regulă”, ci iertarea înseamnă ” Nu o să te las să-mi strici fericirea „. Iertarea este răspunsul… Renunță la ranchiună, găsește-ți pacea și eliberează-te. Și, nu uita, iertarea nu e numai pentru alte persoane, ea este și pentru tine. Atunci când e nevoie, iartă-te și pe tine, mergi mai departe și încearcă să te descurci mai bine, data viitoare.
 • nivelul… Refuză să-ți cobori standardele, doar pentru a-i mulțumi pe cei care refuză să le ridice pe ale lor.
 • explicații și scuze la nesfârșit… Prietenii tăi nu au nevoie de asta, iar dușmanii tăi oricum nu vor crede. Fă doar ceea ce simți că este corect.
 • frumusețea bucuriilor mărunte… Bucură-te de lucrurile mărunte, pentru că într-o zi te vei uita înapoi și vei descoperi că ele erau, de fapt, lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viața ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut râzând cu cei care contează pentru tine.
 • să faci lucrurile perfect… Societatea nu premiază perfectioniștii, ci îi recompensează pe cei care duc lucrurile la bun sfârșit.
 • calea ușoară… Viața nu e ușoară, mai ales atunci când plănuiești să obții ceva care să merite. Nu alege calea ușoară, care să te ducă acolo. Realizează ceva extraordinar.
 • lucrurile sunt minunate, atunci când nu sunt… Este în regulă să te împiedici din când în când . Nu trebuie să te prefaci sau să demonstrezi mereu că ești puternic. Nu ar trebui să fii preocupat nici de ceea ce cred ceilalți – plângi, dacă simți nevoia. Cu cât mai curând vei face asta, cu atât mai repede vei fi pregătit să zâmbești din nou.
 • a-i învinui pe alții pentru necazurile tale… Îți vei realiza visele, în măsura în care îți vei asuma responsabilitatea pentru viața ta. Când îi învinuiești pe alții pentru lucrurile prin care treci, le predai lor controlul asupra acelor părți din viața ta.
 • griji… Grijile nu vor face ca ziua de mâine să fie mai puțin grea, dar sigur vor face ca ziua de astăzi să fie mai puțin veselă. Pentru a afla dacă merită să te îngrijorezi pentru o situație întrebă-te următorul lucru: „Va mai conta situația asta peste un an? Peste trei? Peste cinci?” Dacă răspunsul este nu, e clar că îți faci griji inutil.
 • concentrare pe ce NU vrei să se întâmple... Concentrează-te pe ce îți dorești să se petreacă. Gândirea pozitivă este ingredientul de bază al oricărei povești de succes. Dacă te trezești în fiecare dimineață gândindu-te că ceva minunat ți se va întampla în ziua respectivă și ești puțn atent, vei observa destul de des că ai avut dreptate.
 • a fi nerecunoscător... Oricât de bună sau grea a fost viața până în acel moment, trezește-te dimineața și fii mulțumit că trăiești. Cineva, undeva, se luptă cu disperare să trăiască. În loc să te gândești la ceea ce îți lipsește, gândește-te la ceea ce ai tu și le lipsește altora.

Viața este prea scurtă pentru a o petrece cu oameni care nu merită. Dacă cineva te vrea în viața lui, îți va face loc în ea, nu trebuie să te străduiești prea mult să îl capeți. Nu încerca să te bagi cu forța în sufletul cuiva care trece cu vederea valoarea pe care o ai.
Amintește-ți mereu că prieteni adevărați nu-ți sunt cei care sunt lângă tine când ești fericit, ci cei care îți sunt aproape, atunci când ți-e cel mai greu.

Carmen Brândușan, psiholog

Adaugă comentariul tău