Sfaturi pentru cei care intră în perioada examenelor

Vară, vacanță, distracție. Înainte de asta însă, tinerii trebuie să treacă peste cumplita perioadă a examenelor. Capacitate, Bacalaureat, admitere la facultate, sesiune.

Pentru majoritatea tinerilor din România, începutul verii reprezintă o perioadă de foc. Emoții, stres maxim, nopţi nedormite. DoctoriOnline vă dă sfaturi despre cum să faceți faţă acestei perioade de teribilă oboseală psihică.

Dieta
În perioada examenelor, celula nervoasă este suprasolicitată şi necesită o cantitate mai mare de „hrană”.
Astfel că tânărul aflat în perioada examenelor trebuie neapărat să respecte mesele principale. Dieta trebuie să fie diversificată şi să asigure cantitatea de vitamine, proteine şi minerale necesare organismului. O alimentaţie hiperproteică, bogată în acizi graşi esenţiali asigură buna funcţionare a celulelor cerebrale. Lecitina are un efect benefic asupra memoriei şi se găseşte în carne, ouă, alune şi nuci. Fructele şi legumele proaspete, în special cele cu un conţinut ridicat de vitamina C, combat stresul şi întăresc memoria.

  • De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în vitamina E, toată grupa B-urilor, potasiu şi sulf. Vitamina E alimentează celulele nervoase cu oxigen, iar o bună oxigenare a creierului creşte capacitatea de concentrare. Lămâia, ananasul, morcovul, banana şi ciocolata neagră sunt cunoscute pentru beneficiile lor în întărirea memoriei şi a organismului. Alimentaţia corespunzătoare trebuie însoţită şi de o bună hidratare.
    În nici un caz nu recurgeţi la suplimentele alimentare fără sfatul medicului. Doar acesta poate hotărî ce este potrivit pentru fiecare dintre noi.

Chiar dacă timpul este limitat şi tânărul încearcă să înmagazineze o cantitate cât mai mare de informaţii, nu trebuie neglijat somnul. Creierul are nevoie de odihnă. 7-8 ore de somn pe noapte sunt necesare pentru refacerea organismului şi a celulelor nervoase. În lipsa somnului scade capacitatea de concentrare şi, prin urmare, se diminuează cantitatea de cunoştinţe acumulate.

De asemenea, perioadele de învăţat trebuie alternate cu cele de repaus. Când simţiţi că nu vă mai puteţi concentra, deconectaţi-vă. O jumătate de oră de plimbare în aer curat vă ajută să vă „încărcaţi bateriile”. Mersul pe jos, sportul de orice fel, ajută la oxigenarea creierului. Iar oxigenul „hrăneşte” celula nervoasă. Aerisirea frecventă a spaţiului în care tânărul învaţă ajută la oxigenarea creierului şi la creşterea capacităţii de concentrare şi memorare.

EVITAŢI TUTUNUL ŞI EXCESUL DE CAFEA! 
Acestea au efect excitant şi suprasolicită creierul. Excesul de cafea duce la deshidratare, insomnii şi hipertensiune arterială. Oboseala şi hipertensiunea arterială împiedică vascularizarea creierului, buna oxigenare a celulelor cerebrale şi, prin urmare, scade capacitatea de asimilare a informaţiilor.

Adaugă comentariul tău