Sfaturi medicale pentru cei care pleacă în străinătate

Călătoriile în străinătate trebuie să fie o experiență plăcută și interesantă. Însă, trebuie să luăm în considerare situațiile neprevăzute în care ne putem îmbolnăvi. Pentru a vă face șederea cât mai ușoară și lipsită de griji, vă prezentăm un mic ghid care vă poate ajuta să preîntâmpinați problemele medicale ce pot apărea odată cu plecarea în străinătate.

Sfaturi generale

Înainte de pleca în vacanță, verificați foarte bine itinerariul pe care pe care-l urmați pentru că riscurile apariției unor probleme medicale diferă de la țară la țară. În primul rând, consultați recomandările de călătorie ale statelelor în care mergeți și care oferă informații privind riscurile medicale la care vă expuneți în zonele ce urmează a fi vizitate. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe și cel al Organizației Mondiale a Sănătății trebuie neapărat verificate înainte de a vă aventura pe tărâm necunoscut, iar pentru întrebările la care nu găsiți răspuns pe cele două portaluri, puteți contacta Ministerul Sănătății.

Turiștii care suferă de boli cronice ar trebui să aibă la ei documente care descriu pe scurt starea lor de sănătate și trebuie să verifice înainte de a pleca din țară ce li se acoperă în caz de îmbolnăvire prin intermediul asigurării de sănătate.

Sfaturi pentru potențiale probleme de sănătate

ACCIDENTE Acestea sunt principalele cauze pentru grave probleme de sănătate. Toate tipurile de mașini și motoare sunt potențiale surse de accidente care pot implica atât șoferii, cât și pasagerii sau pietonii. Traficul diferă de la țară la țară, iar situațiile de conducere sub influența băuturilor alcoolice sunt întâlnite oriunde în lume. Dacă turistul nu este obișnuit cu traficul dintr-o anumită regiune are un risc crescut de accident, atât în cazul în care se află la volanul mașinii, cât și în cazul în care este pieton. Pentru românii, printre țările care ridică probleme privind accidentele în trafic se numără Marea Britanie și Malta (destinație de vacanță pe perioada verii), ambele cu circulație inversă decât restul Europei.

ALTITUDINILE mai mari de 3.000 de metri pot cauza rău de munte care se manifestă prin amețeli, dureri de cap, oboseală, frisoane și/sau vărsături. Există cazuri și de simptome mai severe precum edem pulmonar apărut la altitudini crescute sau letargie extremă. Turiștii ar trebui să se aclimatizeze anterior plecării în excursia plănuită sau să se expună treptat altitunii crescute (adică încep într-o zi cu altitudini de 600-1000 de metri, pauză de o zi și, ulterior, altitudini mai mari). Tutunul și alcoolul trebuie reduse atunci când urcați pe munte. Acetazolamida poate fi utilizata pentru a preîntâmpina răul de munte. Se recomandă, de asemenea, odihnă și aclimatizarea ulterioară. Dacă răul de altitudine continuă cu simptome severe, turistul trebuie să coboare de urgență.

EXPUNEREA LA ANIMALE prezintă riscul de rabie, precum și de alte boli mai puțin cunoscute. Afecțiunea este mai rară în cazul țărilor dezvoltate, însă turiștii trebuie să evite să se joace cu animalele nefamiliare. Profilaxia împotriva virusului rabic poate fi indicată pentru turiștii care au în plan vizite prelungite în țările cu zone cu risc epidemic mare.

MEDICAMENTE Verificați contraindicațiile medicamentelor pe care le luați în mod normal. Antiacidele și antidiareicele interferă frecvent cu absorbția de medicamente. Atenție și la medicamentele pe care le cumpărați din străinătate. Acestea pot fi contrafăcute  și ineficiente, chiar nesigure.

INFECȚII TRANSMISE SEXUAL sunt răspândite în multe țări și au, cel mai probabil, o rezistență mai mare la antibiotic decât în România. Se recomandă folosirea prezervativelor la contactul cu un partener sexual din străinătate.

EXPUNERE LA SOARE În țările tropicale, la altitudini foarte înalte, pe zăpadă sau în apă, razele solare sunt mult mai puternice decât vă așteptați. Turiștii trebuie să folosească loțiuni de protecție solară (un factor de protecție de cel puțin 30), să poarte pălării albe și ochelari de soare. Tetraciclina și ciprofloxacinul – care sunt adesea recomandate turiștilor pentru diaree și profilaxia malariei – pot provoca arsuri solare.

ÎNOT Zonele de scăldat (cu excepția piscinelor clorurate) pot fi contaminate cu microbi, așa că mare atenție unde înotați.

VACCINURI Cu precădere, turiștii trebuie să fie atenți la cerințele privind vaccinarea împotriva febrei galbene pentru toate țările unde acest vaccin este o condiție. Regulile internaționale prevăd neobligativitatea vaccinului doar în cazul în care turistul are contraindicație de la medic.  

POST CĂLĂTORIE Dacă vă îmbolnăviți pe perioada vacanței, odată întorși în țară vi se recomandă vizitarea medicului. Faceți-vă niste analize la întoarcerea din vacanță dacă ați fost în zone una apa nu era potabilă, infecțiile transmise sexual erau răspândite sau unde cazurile de tuberculoză erau comune.

MUSCĂTURI DE INSECTE Artropodele pot transmite boli care vă pot pune chiar și viața în pericol, precum malaria, febra galbenă, encefalite virale, tifos și multe altele. Vă sfătuim să scurtați plimbările pe seară în zonele de țară, să purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi (cu precădere seara). Purtați pantofi, teneși, încălțăminte închisă etc și, întotdeauna, scuturați-o înainte de a o încălța. Folosiți spray-uri împotriva insectelor pentru zonele neacoperite ale corpului. Seara evitați să folosiți creme de corp, parfumuri, săpunuri sau after-shave.

Dr. Maria Mihai-Albu, medicină internă

 

 

Adaugă comentariul tău