Secretul reîntineririi a fost descoperit

Procesul de îmbătrânire este reversibil. Demonstraţia a fost făcută de oamenii de ştiinţă francezi care au reuşit să redea tinereţea unor celule provenite de la donatori de peste 100 de ani, reprogramându-le în stadiul de celule stem – scrie revista „Genes & Development”.

 

Cercetătorul Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomică funcţională de la Universitatea din Montpellier a explicat că celule bătrâne au fost reprogramate în vitro să devină celule stem pluripotente (care se pot diferenţia în orice celulă), redevenind astfel tinere şi dobândind trăsăturile caracteristice celulelor stem embrionare. Ele se pot diferenţia din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule ale inimii, ale pielii, ficatului, etc.), după cura de „întinerire” realizată minuţios de cercetători.

 

Oamenii de ştiinţă au efectuat experimentul pe celule mai bătrâne de 92, 94, 96, până la 101 ani, cu mare succes, inclusiv în privinţa persoanelor centenare.

 

Cercetările despre posibilitatea ştergerii urmelor de îmbătrânire a celulelor  marchează o nouă etapă în medicina regenerativă de corectare a unei patologii. Recentele descoperiri deschid calea utilizării viitoare a celulelor reprogramate ca sursă ideală de celule adulte, tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor la pacienţii vârstnici – a mai spus Jean-Marc Lemaitre.

Dr. Cornelia Dogaru

Adaugă comentariul tău