Sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical la locul de muncă

Începând cu 13 septembrie, Ministerul Sănătăţii lanseazăîn dezbatere publică Proiectul Legii de modificare a L 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii.

Conform proiectului de act normativ, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, reprezentanţii ministerului propun orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvâşite împotriva cadrelor medicale să fie sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătătmarea corporală să poată fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani. “Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Astfel, anul trecut am înaintat un amendament la Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care însă nu a fost adoptat. Astăzi, dacă o persoană loveşte un medic într-un spital poate să fie sancţionată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani, sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprireapedepselor. Astfel,  agresorul va putea fi sancţionat cu închisoare între 6 luni şi 12 ani, în funcţie de gravitatea faptelor. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, a declarat Ritli Ladislau.

Adaugă comentariul tău