S-a descoperit o metodă de identificare a bolii Alzheimer înainte de apariție

O echipă de oameni de ştiinţă germani de la Universitatea din Leipzig a dezvoltat o metodă de diagnosticare a bolii Alzheimer care permite identificarea acesteia la pacient cu mulţi ani înainte de apariţia primelor simptome. Metoda a fost prezentată de un grup de cercetători conduşi de specialistul Osama Sabri de la Universitatea menţionată, în cadrul celui de-al 50-lea Congres al Societăţii germane de medicină nucleară, care se desfăşoară, până sâmbătă, la Brema, în nord-vestul Germaniei.

Cercetătorii au dezvoltat două substanţe care permit recunoaşterea alterării ţesutului cerebral în care se depun anumite proteine cu mult timp înainte ca pacientul să prezinte primele simptome de pierdere a memoriei.

Depunerile de proteine, aşa-numitele plăci de beta-amiloid, se produc în creier cu nu mai puţin de zece ani înainte de apariţia primelor simptome ale bolii, a semnalat echipa ştiinţifică din Leipzig.

Un nou produs farmaceutic permite recunoaşterea acestor plăci printr-o tomografie specială cu emisie de pozitroni, potrivit studiului condus de Osama Sabri, care speră să scoată preparatul pe piaţă chiar în acest an.

Director al clinicii şi policlinicii de medicină nucleară de la Universitatea din Leipzig, Osama Sabri a subliniat că noua metodă presupune ”o semnificativă îmbunătăţire a diagnosticării” bolii Alzheimer.

Aceasta permite nu numai recunoaşterea timpurie a bolii, ci şi diferenţierea ei de alte forme de demenţă, precum şi controlul asupra evoluţiei bolii Alzheimer la pacienţi pentru a vedea dacă tratamentul funcţionează şi reuşeşte să frâneze degenerarea cerebrală.

Expertul din Leipzig a semnalat la Brema că echipa sa realizează în prezent un studiu cu o a doua substanţă pe un eşantion de 20 de pacienţi care suferă de Alzheimer în faza iniţială, pentru a recunoaşte alterarea anumitor receptori din creier din cauza aceleiaşi proteine.

Organizatorii congresului au subliniat că noua metodă de diagnosticare este importantă din punct de vedere ştiinţific, însă, deşi permite recunoaşterea respectivelor proteine, nu foloseşte pentru a şti dacă ulterior se va dezvolta boala, nici la ce vârstă s-ar putea produce aceasta.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău