S-a descoperit cel mai mare şi mai complex virus de pe Pământ

Un virus gigantic a fost recent descoperit de cercetători francezi în apele din apropierea coastelor chiliene, conform unui studiu ce va fi publicat în revista Academiei americane de Ştiinţe, PNAS – informează AFP.

Acesta a primit numele Megavirus chilensis şi bate toate recordurile de complexitate, pentru că este mai mare şi mai complex din punct de vedere genetic decât arhetipul virusurilor gigantice, Mimivirus (virus izolat în 2003). Megavirus chilensis însumează mai mult de 1.000 de gene şi este cu aproximativ 15% mai mare decât vărul său îndepărtat Mimivirus, a declarat  Jean-Michel Claverie, de la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Marsilia.

El a mai spus că cele două virusuri au în comun 594 de gene şi ar putea forma o nouă familie, Megaviridae, în care ar fi clasate virusurile mari şi complexe. Potrivit  ultimelor cercetări, molecula ADN a Megavirusului comandă sinteza a 1.120 de proteine şi este cea mai mare moleculă ADN virală secvenţiată până în prezent. Printre altele, acest virus posedă şi şapte enzime specializate pentru a decodifica la nivel celular codul genetic, cu trei mai mult decât Mimivirus.

Istoria biologică a Megavirus chilensis nu este cunoscută, dar nu pare să fie periculos pentru oameni. In schimb, el oferă cheia asupra originii evolutive a virusurilor gigantice şi demonstrează ipoteza că provine din genomul unei celule ancestrale, probabil eucariotă, tipul de celule răspândite în prezent atât în regnul animal cât şi în cel vegetal – a mai precizat Jean-Michel Claverie.

Adaugă comentariul tău