S-a creat țesutul cerebral din piele umană

Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Cercetătorii au creat în laborator, pentru prima oară, tipuri cruciale de celule ale creierului uman prin reprogramarea celulelor pielii, realizare care ar putea accelera, potrivit lor, procesul de căutare al unor noi tratamente pentru boli precum Alzheimer, epilepsie şi atacuri cerebrale.

Până în prezent, crearea ţesutului din cortexul cerebral, o regiune a creierului unde se produc majoritatea bolilor neurologice, a fost posibilă doar prin utilizarea controversatelor celule stem embrionice, obţinute prin distrugerea unui embrion.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge susţin că au depăşit această problemă, arătând pentru prima dată că este posibilă o reprogramare a celulelor pielii umane adulte, astfel încât acestea să se transforme în neuroni care se găsesc în cortexul cerebral.

Iniţial, celulele cerebrale create în acest fel ar putea fi utilizate pentru a ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum se dezvoltă creierul şi ce merge prost când acesta este afectat de boli, dar şi pentru testarea unor noi tratamente. În cele din urmă, aceştia speră că celulele vor putea fi utilizate drept ţesut sănătos care poate fi implantat în pacienţi pentru a trata boli neuro-degenerative.

Descoperirea ar putea conduce la obținerea de noi tratamente pentru pacienţi, al căror ţesut deteriorat ar putea fi înlocuit cu celule cerebrale dezvoltate în laborator dintr-o mostră din pielea lor.

Adaugă comentariul tău