De ce aleg românii serviciile medicale private

Sătui de condiţiile precare din spitale, de lipsa de profesionalism a cadrelor medicale şi nemaiputând face faţă şpăgii care creşte odată cu sărăcia, tot mai mulţi români aleg să se adreseze clinicilor private.

Afirmaţia este susţinută şi de rezultatele unui recent studiu realizat de IMAS la comanda MedLife. Acestea arată că 20% dintre locuitorii oraşelor fac apel la serviciile medicale private. Preţurile sunt, într-adevăr mai mari decât în sistemul de stat, pentru ale cărui servicii, deşi plătim lunar 5,5% din salariu, mai trebuie să achităm, din dorinţa ministrului Sănătăţii şi cu aprobarea Guvernului, diferite sume

 • 5 lei fiecare vizită la medicul de familie
 • 15 lei pentru vizita pe care acesta o acordă la domiciliu
 • 10 lei pentru vizita la specialist
 • 20 lei pentru vizita la specialist în afara programului acestuia
 • 20 lei chemarea ambulanţei
 • 10 lei coplata pentru spitalizare

 

Însă, un studiu despre corupţia din sănătate arată că, lunar, fiecare român dă 12 lei şpaga la medic. O vizită la medicul specialist ”nu de face” fără cel puţin 50 de lei strecuraţi în buzunarul halatului, iar când vine vorba despre câţi bani trebuie să asiguratul să scoată din buzunar pentru a fi tratat omeneşte atunci când se află internat în spital, sumele, dar şi curajul cu care acestea sunt cerute de personalul medical (de la infirmiere până la medicii-şefi) frizează uneori imaginaţia.

 

Ce îi atrage pe români în clinicile particulare

 • În proporţie de 45,7%, condiţiile civilizate şi curăţenia
 • 43,1% apreciază atitudinea personalului medical
 • 39,2% spun că sunt mulţumiţi de timpul scurt de aşteptare
 • 34,2% apreciază aparatura performantă
 • 30,1% sunt mulţumiţi de profesionalismul cadrelor medicale
 • 29,3% sunt satisfăcuţi că în clinicile private nu există plăţi informale (nu dau şpagă)

Acelaşi studiu arată că cele mai accesate servicii în regim privat sunt analizele de laborator, dar şi serviciile de oftalmologie, ginecologie şi imagistică(RMN, tomografie, radiografie, ecografie). De altfel, 61% dintre persoanele intervievate spun că îşi efectuează analizele medicale o dată sau chiar de câteva ori pe an. Topul celor mai accesate servicii medicale private mai include serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie și gastroenterologie.

„Zona serviciilor private spitaliceşti va creşte substanţial în perioada următoare, MedLife având deja un plan accelerat de extindere pe acest segment. La ora actuală, spitalul nostru, Life Memorial Hospital, primul spital de mari dimesiuni din România, are cea mai bună recunoaştere la nivel naţional şi ne aşteptăm ca următoarele 3 spitale pe care le vom deschide în lunile viitoare să ne consolideze poziţia de lider în calitatea serviciilor, încrederea pacienţilor şi nivelul de notoritate, inclusiv pe această zonă”, susține Mihail Marcu, președinte MedLife.

 

Studiul citat a reflectat şi frecvenţa vizitelor efectuate la medic. Astfel, comparativ cu 2010, numărul persoanelor care merg la medic doar o dată pe an s-a menținut relativ constant, de la 20% anul trecut, la 22,6% anul acesta. Pe de altă parte, numărul celor care au declarat că nu merg deloc la medic a scăzut semnificativ de la 13% în 2010, la 3% în 2011. Numărul celor care merg la medic de mai multe ori în decursul unui an a crescut cu aproximativ 15% comparativ cu 2010.

Mai multe despre MedLife, aflaţi aici.

Adaugă comentariul tău