România, codașă la tratamentele noi, compensate

În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, aşa cum arată studiile de profil, relevă un comunicat transmis presei de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Reprezentanţii ARPIM susţin că au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Prin comparaţie, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii aşteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

În prezent, peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Dintre acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, antibiotice şi antivirale, dar sunt şi medicamente pentru pacienţii care suferă de HIV/SIDA, cu afecţiuni psihice, boli rare sau post-transplant, se arată în comunicat.

Companiile farmaceutice investesc în continuare în cercetare şi dezvoltare deoarece sunt încă multe afecţiuni care fie nu au tratament, fie tratamentul nu este atât de eficient. La nivel mondial, peste 7.000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. Pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare.

Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creşterea speranţei de viaţă la nivel european, de la 70 de ani în 1960 la 82 ani în 2010. Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranţă de viaţă de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime..

Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate şi în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare, o refacere mai rapidă a pacientului şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă. Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare şi dezvoltare, care durează în medie 10 – 12 ani.
Anual se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea şi descoperirea de medicamente noi, la nivel global – în anul 2009 investiţiile au fost de 95,2 miliarde dolari.

 

Adaugă comentariul tău