Riscul de diabet zaharat de sarcină poate fi testat ecografic

Obiectivul unui studiu efectuat în cadrul Spitalului de Ginecologie și Obstetrică din Belgrad (Serbia) a fost acela de a evalua posibilitatea diagnosticării diabetului zaharat gestațional (asociat sarcinii) folosind parametrii ecografici. Totodată, s-a încercat alcătuirea unui scor specific pentru ușurarea diagnosticării riscului.

Este cunoscută incidența în continuă crestere a diabetului zaharat ce se declanșează în timpul sarcinii mai ales la femeile cu factori de risc crescut. O mare parte dintre acestea vor dezvolta ulterior sarcini cu diabet zaharat de tip II sau vor naște, din cauza acestei afecțiuni, copii cu probleme. Astfel, este foarte importantă diagnosticarea precoce a bolii și instituirea tratamentului de specialitate pentru a minimaliza aceste riscuri. 110 femei însărcinate care prezentau factori de risc pentru diabetul gestațional au fost monitorizate ecografic la 24 de săptămâni de gestație după efectuarea testului de toleranța la glucoză orală (100 g glucoză). Au fost măsurați o serie de markeri ecografici printre care țesutul adipos subcutanat fetal, macrosomia, circumferința cardiacă, frecvența cardiacă, grosimea septului interventricular, imaturitatea placentei, intensitatea mișcărilor respiratorii, polihidramniosul și grosimea placentei. Modificarea fiecăruia dintre acești parametrii a primit un punct în cadrul scorului nou format. Factorul ecografic, aparent cel mai puternic, corelat cu diabetul gestațional a fost imaturitatea placentară.

Au fost corelate rezultatele testului la glucoză orală cu cele ecografice, cercetătorii concluzionând că scorul ecografic pentru diabet gestațional este unul potrivit și util de folosit la gravidele cu factori de risc diabetic (un bun predictor al acestei patologii).

Adaugă comentariul tău