Relaxina, tratament pentru boala arterială periferică

Relaxina ,un hormon cunoscut pentru proprietățile sale de expulzare  și relaxare în timpul sarcinii , se arată a fi un tratament pentru boala arterială periferică și pentru îmbunătățirea funcțională după accident vascular ischemic.

Rezultatele au fost prezentate la  a-94 a întâlnire a Societății de endocrinologie. Pacienții cu accident vascular care au primit această substanță au avut o îmbunătățire a stării de sănătate și a funcției cognitive și rezultate mai bune ale exercițiilor de recuperare.

Tratamentul cu relaxină ar putea constitui o nouă terapie a bolilor cardiovasculare deoarece produce vaso-dilatație a capilarelor, creșterea fluxului sanguin, crearea de noi mici vase. Unul din cazurile prezentate este cel al unui bărbat care având boală arterială periferică cu ocluzia unei artere importante a piciorului , a fost salvat de la amputare  cu ajutorul acestui medicament. După 4 ani de tratament intermitent starea acestuia s-a îmbunătățit considerabil, o nouă arteră iriga membrul inferior al acestuia.

Identificată în 1926 ca hormon care ajută la naștere, acestei substanțe i-au fost descoperite de curând proprietățile asupra vaselor de sânge, oferind o explicație de ce riscul de a face boli cardio-vasculare al femeilor care îl produc , e mai mic decât al bărbaților.

După testarea posibilelor efecte adverse , medicamentul ar putea fi folosit in tratamentul persoanelor cu disfuncții vasculare pe termen lung de exemplu cele produse  diabet, fiind la fel de eficient dar mai puțin invaziv decât by-pass-ul vascular.

Adaugă comentariul tău