Cititul gândurilor, misiune posibilă

Cercetătorii americani au descoperit că este posibilă reconstituirea cuvintelor gândite de o persoană prin decodarea undelor cerebrale, potrivit unor experimente publicate în ultima ediţie a revistei Public Library of  Science Biology. Oamenii de știință de la Universitatea Berkeley-California au folosit o tehnică bazată pe captarea semnalelor electrice produse de creier. Impulsurile intrau într-un soft care le procesa şi reconstruia sunetele pentru cuvintele gândite de pacienţi. Cercetătorii au putut decoda această activitate electrică în lobul temporal, o zonă a creierului în care se află sistemul auditiv prin care o persoană ascultă o conversaţie. Bazându-se pe corelaţia dintre sunete şi activitatea cerebrală, ei au putut decodifica cuvinte pe care subiectul le-a auzit.

Principiile acestei cercetări sunt bazate pe sunetele pe care o persoană într-adevăr le aude, dar folosirea lor pentru reconstituirea conversaţiilor imaginate presupune că ele se aplică şi verbalizării interne unul din coautorii studiului, existând indicii că sunetele auzite şi imaginate activează aceeaşi zonă a creierului.

Dacă se va înţelege suficient de bine relaţia dintre modul în care creierul înregistrează sunetele şi le creează, atunci va fi posibil fie să se sintetizeze sunetul la care se gândeşte o persoană, fie să fie transpus în cuvinte cu ajutorul unui dispozitiv.
Studiul a fost efectuat pe pacienţi care au fost operaţi pe creier, fiind nevoie de folosirea unor electrozi pentru a înregistra activitatea cerebrală.

De aceea, este puţin probabil ca gândurile multora dintre noi să fie citite şi transpuse în vorbe, însă pentru persoanele care nu mai au capacitatea de a vorbi, această cercetare reprezintă un motiv de optimism. Potenţial, tehnica ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unei proteze implantabile care să dezvolte ‘vorbirea’ acolo unde aceasta nu este prezentă ca activitate fizică.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău