Recipientele din plastic şi cosmeticele, pericol de diabet

Ftalații care se găsesc în recipientele din plastic, cosmetice și chiar in unele dispozitive medicale au fost asociați  cu dezvoltarea diabetului, conform unui studiu desfășurat în Suedia și publicat în Diabetes Care . Investigatorii au descoperit că 3 metaboliți ai ftalaților mono-etil ftalatul(MEP), mono-izobutil ftalatul(MiBP), mono-metil ftalatul(MMP ) pe care i-au studiat au fost asociați cu  o creștere de 30 % a riscului de a dezvolta diabet.

Studiul a cuprins 1.016 participanți din care 119 aveau diabet. Când cercetătorii au analizat nivelul seric al ftalaților din sângele  participanților au descoperit că 4 din 10 metaboliți ai acestui compus se găseau la toți bolnavii de diabet și că erau cei folosiți in compoziția parfumurilor.

Acești metaboliți fie determină secreție scăzută de insulină fie creșterea rezistenței la insulină. Se știe că ftalații sunt implicați în perturbarea metabolismului glucozei dar este necesară o studiere amănunțită a mecanismului lor de acțiune.

Deși studiul acesta trebuie să fie confirmat de alte cercetări, el întărește ipoteza că unii produși chimici din mediu pot determina apariția diabetului.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău