Puterea gândului îi ajută pe paralizați să se miște

O femeie paralizată din 1996 în urma unui atac cerebral fost capabilă să bea dintr-un pahar folosind un braț robotic controlat prin puterea gândurilor. Un alt bărbat paralizat,  de asemenea tot din anul 2006, a controlat dispozitivul doar gândind acțiunile acestuia.

Aceste achiziții ale științei  folosesc o interfață neuronală pentru a-i ajuta pe pacienții paralizați  și au fost publicate în revista Nature. Cercetătorii au descoperit că și după mulți ani de la instalarea paraliziei este posibil să se înregistreze semnale ale creierului care conțin informații multidimensionale despre mișcare, și aceste semnale pot fi folosite pentru a mișca un braț extern.

Brațul robotic este parte a unui dispozitiv numit sistemul de tip interfață neuronală BrainGate care constă într-un senzor care monitorizează semnalele creierului și un computer care le transformă în comenzi digitale pentru un dispozitiv extern. Senzorul este alcătuit din 100 de electrozi de mărimea firului de păr și este implantat în creier în zona care se ocupa cu mișcarea corpului. Astfel computerul preia impulsurile neuronale , le interpretează  și apoi  comandă brațului ce să facă.

Dispozitivul este rezultatul a mulți ani de cercetări de laborator pe primate și inițiatorii proiectului sunt foarte mulțumiți de rezultatele obținute la oameni. Următorul pas ar fi crearea unui senzor wireless prin  îndepărtarea firelor care fac legătura între senzor și computer .

Adaugă comentariul tău