Primul tratament în Europa cu celule stem pentru maladia Stargardt

La Moorfields Eye Hospital din Londra va începe în curând primul test clinic din Europa cu celule stem embrionare pentru tratarea maladiei Stargardt – informează AFP.  Firma Advanced Cell Technology (ACT) din SUA va încerca să trateze 12 pacienţi cu derivate din celule stem embrionare pentru combaterea acestei forme de degenerescenţă a vederii. În Statele Unite, ACT a început primul test clinic în noiembrie 2010 şi doar doi pacienţi au participat la cercetare – a declarat Bob Lanza, director ştiinţific al laboratorului ACT

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această cercetare reprezintă o speranţă pentru tratarea unor boli ca diabetul, bolile Parkinson şi Alzheimer sau paralizia celor răniţi la măduva spinării. Finanţarea acestor cercetări, întreruptă acum opt ani în SUA de George W. Bush din motive morale şi religioase,  a fost autorizată din nou de Barack Obama în martie 2009.

Boala Stargardt afectează între 80.000 şi 100.000 de persoane din Europa şi Statele Unite, aceasta fiind una dintre cele mai răspândite forme de cecitate juvenilă.

Testele efectuate pe şobolani de către ACT au arătat o ameliorare a vederii în 100% din cazuri, permiţând animalelor să-şi recapete o vedere aproape normală, fără efecte secundare. Dacă tratamentul funcţionează la oameni, laboratorul ACT speră să-şi extindă cercetările la alte afecţiuni care duc la degenerescenţă maculară, maladie care afectează circa 30 de milioane de persoane în Europa şi Statele Unite.

2 comentarii

 • Andreea spune:

  Buna ziua, sunt diagnosticata cu boala stargard de ceva vreme, as dori sa va intreb daca in prezent exiata tratament ?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 • Victoria spune:

  Buna seara, sunt diacnosticata cu boala stargardt de la 8 ani, aas dori sa întreb daca s-a gasit tratament.

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Adaugă comentariul tău