Primul transplant de trahee cu celule stem a fost un succes

Primul pacient căruia i s-a grefat o trahee artificială cu celule stem, într-un spital suedez în luna iunie, se simte bine, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet. Doctorul Tomas Gudbjartsson spune că pacientul, de 36 de ani, „de patru luni şi-a reluat viaţa normală”. Operaţia a durat 12 ore şi, după două luni petrecute în spital şi apoi într-un centru de specialitate, pacientul şi-a putut relua studiile de geofizică la Universitatea din Reykjavik (Islanda).

În document se mai arată că o altă grefă a fost realizată, de profesorul Macchiarini şi echipa sa de la spitalul universitar Karolinska din Huddinge, la un american de 30 de ani care suferea de cancer al căilor respiratorii. În a doua grefă s-a utilizat o structură alcătuită din manofibre şi „reprezintă un progres” faţă de prima intervenţie, a declarat pr Macchiarini.

O a treia grefă este prevăzut să fie realizată cu aceeaşi tehnică pentru tratarea unui bebeluş sud-corean de 13 luni. Macchiarini spune că vor continua să îmbunătăţească tehnica în medicina regenerativă pentru transplanturile de trahee şi că doresc să o extindă la plămâni, inimă şi esofag.

Adaugă comentariul tău