Primul pas pentru interzicerea fumatului în mașină

Asociaţia Medicilor Britanici (British Medical Association, BMA) a cerut miercuri guvernului  de la Londra să interzică fumatul în maşină, aşa cum se întâmplă în cazul fumatului în locurile publice, relatează AFP. Doctorul Vivienne Nathanson de la BMA susţine că  „în fiecare an, 80.000 de decese din Anglia au drept cauză fumatul”, iar acesta este motivul pentru care  „cerem guvernului britanic să ia hotărârea curajoasă de a interzice fumatul în maşinile particulare”.

Asociaţia consideră, pe baza studiilor ştiinţifice realizate pe această temă, că nivelul de poluare creat de fumatul în maşină poate fi de 23 de ori mai mare decât într-un bar plin de fum. Copiii şi persoanele în vârstă, al căror sistem respirator este mai fragil, sunt cei mai expuşi caracterului nociv al fumului de ţigară din spaţiul închis al maşinii.

La rândul lor membrii asociaţiei pro-fumat Forest se declară împotriva unei astfel de măsuri, despre care spune că atentează la libertatea individuală. De asemenea, premierul David Cameron şi-a exprimat avut rezerva faţă de o astfel de măsură, arătând în faţa deputaţilor că susţine interzicerea fumatului în locurile publice, dar că „nu-i este la îndemână ideea de a interveni în ceea ce fac oamenii în maşina lor”.

O propunere de lege introdusă de deputatul laburist Alex Cunnungham, care solicită interzicerea fumatului în maşină în prezenţa unui copil, urmează să fie examinată pe 25 noiembrie. Mai multe provincii din Canada, statele australiene şi state din Statele Unite, precum şi Africa de Sud, au interzis fumatul când în maşină sunt prezenţi copii. BMA este de părere că interzicerea totală ar fi mai uşor de controlat. În Ţara Galilor s-a lansat o campanie de informare asupra pericolelor fumatului în maşină, autorităţile angajându-se ca, în cazul unui eşec, să introducă interdicţia după trei ani.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău