Preparatele din carne de rechin provoacă Alzheimer

Înotătoarele de rechin sunt toxice și constituie un pericol pentru sănătatea publică, mai ales în Asia, unde se crede că acestea au virtuţi medicinale, informează site-ul MaxiSciences.

Cercetătorii au descoperit că înotătoarele de rechin conțin BMAA, o neurotoxină care cauzează maladii neuro-degenerative, deoarece mediul acvatic  în care trăiesc este foarte poluat.

Apele în care trăiesc rechinii sunt adesea pline de ciano-bacterii (alge albastre) a căror dezvoltare este favorizată,  printre altele, de poluarea cu deşeuri industriale. În contact cu aceste organisme, unele specii marine, printre care şi rechinii, produc toxine precum BMMA (beta-N-metilamino-L-alanină), care ar avea o legătură cu maladia Alzheimer.

Oamenii de știință au observat că pacienţii care mureau din cauza bolii Alzheimer sau Charcot aveau în creier o mare cantitate de BMMA, în timp ce persoanele care nu sufereau de aceste maladii nu aveau deloc sau în concentraţie foarte mică.

Pentru a afla mai multe, echipa de cercetători din Miami a prelevat eşantioane din înotătoarea dorsală de la şapte specii de rechini, din apele care scaldă coasta sudică a Floridei şi au constatat că acestea conţineau cantităţi semnificative, chiar mai mari decât cele găsite la bolnavi.

Acest studiu oferă informaţii importante despre expunerea omului la BMMA şi ar putea duce la scăderea cererii de supă din înotătoare şi de carne de rechin, ceea ce ar duce la salvarea acestei specii.

În prezent, mor anual între 26 şi 73 de milioane de exemplare de rechin. Ei sunt prinşi, li se taie înotătoarele şi sunt apoi aruncaţi din nou în mare,unde, fără să poată înota sunt sortiţi pieirii.

Adaugă comentariul tău