Prea multe teste pentru depistarea cancerului de col stresează femeile

În timp ce mulți doctori recomandă pacientelor efectuarea anuală a testului HPV, o comisie federală influentă a anunțat, în cadrul unui seminar, că nu este de acord cu  screeningul anual pentru human papiloma virus și că recomandă majorității femeilor doar frotiul Papanicolau la fiecare trei ani.
Potrivit Wall Street Journal, Centrul American pentru Prevențiea și Controlul Bolilor (CAPCB) afirmă că femeile sub 30 nu ar trebui să se folosească testele HPV pentru a verifica apariția cancerului de col uterin, deoarece, comparativ cu testele Babeş-Papanicolau, sunt mult mai susceptibile de a produce rezultate fals pozitiv şi pot duce la proceduri inutile de diagnosticare și tratamente, în consecinţă, doamnele se pot expune mai mult problemelor medicale.  În ceea ce priveşte femeile cu vârsta peste 30 de ani, specialiștii citați nu au concluzionat că testarea HPV este dăunătoare, dar au afirmat că „datele actuale sunt insuficiente pentru a evalua echilibrul de beneficiile și probleme în urma testării HPV, fie că este vorba de testul în sine sau  în cominație cu Papanicolau. Trebuie văzute mai multe studii pe această temă”, au declarat medicii prezenți la seminar.

Comisia federală a remarcat faptul că frotiul Papanicolau la femeile cu vârste cuprinse între 21 și 66 de ani a redus substanțial numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin. Dacă rezultatul testelor Papanicolau este bun, se recomandă ca femeile din această grupă (21-66 de ani) să fie testate la fiecare trei ani.  Dr. Michael Lefevre, un membru al CAPCB, a recunoscut că acest lucru nu se întâmplă des în cabinetele ginecologilor. „Multor femei li s-a spus că au nevoie de un frotiu Papanicolau anual și acestea îl fac anual, chiar dacă nu au prezentat nicio problemă”, a spus el.
În contradicție cu CAPCB, Societatea Americană de Cancer a recomandat ca femeile de peste 30 de ani să efectueze testele HPV și Papanicolau.

Dar, unul dintre motivele pentru care experții ezită să recomande prea multe teste este acela că testările medicale suplimentare sunt mult mai invazive și pot cauza probleme de fertilitate. Aceștia consideră, de asemenea, că le fac pe femei să se gândească fără motiv întemeiat că pot avea cancer, lucru care le cauzează un stres suplimentar.

Adaugă comentariul tău