Pneumococul, bacteria care îi pune în pericol pe cei mici

Pneumococul este o bacterie numită în limbaj de specialitate Streptococcus pneumoniae (imagine alăturată). Unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, pneumococul este responsabil de apariţia bolilor pneumococice. Acestea includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzita, conjunctivita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentul de purtători sănătoşi în populaţia globală variază astfel: 10% – 85% la copiii mai mici de 5 ani1 şi 4% – 45% la adulţi.

 

Pneumococul se depistează prin efectuarea periodică a exudatului  nazofaringian la copiii care frecventează colectivitatea (gradiniţă, creşe)

  •  Meningita pneumococică se întâlneşte mai ales la copiii mici (în primii 2 ani de viaţă) dar şi la bătrâni.

 

Este o formă severă de infecţie localizată la nivelul sistemului nervos central. 80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă. Cu toate acestea, meningita pneumococică este una dintre cele mai periculoase forme de meningită, supravieţuitorii prezentând un risc crescut de complicaţii ulterioare, cum ar fi: retard mental, pierderea auzului, convulsii, tulburări de vorbire şi de comportament, ca urmare a leziunilor cerebrale. Riscul de deces este cu atât mai mare cu cât vârsta copilului este mai mică. În primii 5 ani de viaţă, aproximativ 2% din copiii care au supravieţuit unei meningite pneumococice au risc crescut de deces. Cele mai frecvente forme sunt, în ordinea severităţii: meningita, septicemia, pneumonia şi otita medie.

  •  Septicemia reprezintă o formă generalizată a infecţiei care apare ca urmare a răspândirii prin sânge a pneumococului, în întregul organism.
  • Pneumonia pneumococică este cea mai frecventă pneumonie bacteriană care apare atât la copil cât şi la adult.

Tabloul clinic este dominat de febra mare, uneori delir febril, frisoane, alterarea stării generale, junghi toracic, tuse, iniţial uscată apoi productivă şi refuz alimentar. Diagnosticul de certitudine este confirmat de radiografia pulmonară care evidenţiază modificări caracteristice la nivelul plămânului.

  • Otita (supurată) este cea mai frecventă infecţie bacteriană la sugar şi copilul mic.

 

Aproximativ 83% din copii au prezentat cel puţin 1 episod de OMA (otită medie acută) până la vârsta de 3 ani şi între 84-93% din copii au dezvoltat un episod în primii 10 ani. Boala are următoarele semne si simptome: febră, agitaţie, refuz alimentar, durere severă la nivelul urechii (otalgie), tulburări ale somnului, greaţă, vărsături. În absenţa unui tratament corect boala se poate complica. Complicaţiile otitei medii sunt rare, dar grave (mastoidită, paralizia facială, meningita, abces cerebral, otita medie cronică, etc.) În situaţia în care copilul prezintă episoade repetate de otită medie acută, pot apărea sechele. Acestea includ: pierderea auzului, tulburări de vorbire, perforaţia timpanului. Este mai uşor să previi decât să tratezi. În absenţa unei profilaxii (vaccinarea antipneumococică), copiii pot să dezvolte infecţii pneumococice. În această situaţie se impune un tratament susţinut cu antibiotice.

 

Însă, în ultimul timp, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a rezistenţei pneumococului la antibiotice, 42% dintre tulpinile pneumococice au dezvoltat rezistenţă la antibiotice în România. În plus, statisticile epidemiologice au evidenţiat că la copiii cu vârsta sub 5 ani, bolile pneumococice provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola cumulativ.

 

În lume, în fiecare săptămână, un copil moare din cauza bolilor pneumoccocice. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de prevenţie a bolilor pneumococice.


În Statele Unite a fost inclus în Programul Naţional de Vaccinare cel mai nou vaccin pneumococic conjugat, cu 13 serotipuri. Acesta îl va înlocui treptat pe cel cu 7 serotipuri. Vaccinul cu 13 serotipuri poate preveni boli pneumococice precum: pneumonia, meningita, bacteriemia şi otita medie acută provocate atât de cele 7 serotipuri deja incluse în vaccinul pneumococic existent, cât şi de cele 6 serotipuri adiţionale.

 

INCIDENŢA PNEUMONIEI ÎN LUME – ÎN CIFRE:

  • 3 copii mor la nivel mondial în fiecare minut din cauza pneumoniei, boala care afectează 45 din 1000 de sugari pe an;
  • 50% este rata mortalităţii din cauza pneumoniei în regiunile sub-dezvoltate, în rândul copiilor mai mici de 5 ani;
  • 1/3 este reprezentată de rata deceselor cauzate de pneumonie în rândul copiilor mai mici de 5 ani în România

(Polonia sub 5%, Slovacia 11%, Ungaria aproximativ 7% sau 7-8% în Rusia);

  • În România, în fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei

La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune.

 

Adaugă comentariul tău