Pericolul alergiilor de primăvară. Alergia la mucegai

Mucegaiurile sunt specii de ciuperci care sunt alergeni din aer, dar pot fi omniprezente în mediu (peste 20 de specii se găsesc în interiorul casei) și sunt cauze importante ale bolilor umane, în special ale tractului respirator superior și inferior. Aceste boli pot apărea la persoanele de diferite vârste.

Habitatele lor preferate includ locuri umede, întunecate (de exemplu, beciuri, garaje, băi, mansarde); grămezi de frunze putrezite sau  plante de interior,  containere ecologice (de exemplu din răchită, paie, cânepă), perne vechi și tapet, garnituri de cauciuc de pe uși frigidere vechi, mașini de spălat vase, chiuvete de scurgere și mașini de spălat vechi.

Studiile au indicat asocierea strânsă a alergiei la mucegai, cu simptome prelungite de răceală în timpul iernii, sinuzita, precum și prezența hipertrofiei adenoide (polipi) la copii.

Printre copiii de vârstă preșcolară care trăiesc în sudul țării, cu reactivitate documentate la alergenii de interior, 80% au avut reactivitate la sporii de mucegai, acarieni sau ambele. Mulți copii sunt expuși la ele de la naștere. Deși mecanismul de dezvoltare a alergiei la mucegai este neclar, cu toate acestea, aproape 40% dintre copiii cu rinită alergică au test cutanat pozitiv care indică reactivitate la acești alergeni.

Simptomele alergiei includ: rinoree (secreții nazale), mâncărimi ale nasului, strănut, congestie nazală, durere în gât, tuse, mâncărime la nivelul ochilor, secreții  oculare, dureri de cap, oboseală. Simptomele pot fi mai severe în anotimpurile calde și umede. Copiii au de obicei un istoric de infecții recurente respiratorii (inclusiv infecții ale sinusurilor) și otita medie.

Un studiu a relevat că alergia la mucegai ar putea fi  mai răspândită în timpul iernii secundar termoizolației utilizate în case în ultimii ani. Istoricul de simptome prelungite de răceală, care durează mai mult de două săptămâni, în timpul iernii pot indica alergie la mucegai.

Dintre manifestările clinice ale alergiei la mucegai mai amintim: forme de sinuzită cronică alergică, astm alergic, pneumonie de hipersensibilitate, alveolită alergică.

O expunere profesională mai mare de cinci ani (lucrători în muzee), prezența de animale domestice (în special pisicile ținute în casă), nivelul total IgE crescut, istoric de rinita alergică, precum și sensibilitatea pielii la alergeni comuni (de exemplu: polen, acarieni, iarbă) sunt factori de risc semnificativi pentru dezvoltarea de hipersensibilitate la mucegai.

Simptomele pot fi atenuate prin reducerea expunerii la alergeni specifici. În cazul alergiei la mucegai, mediul înconjurător ar trebui să fie păstrat uscat și ar trebui să fie eliminate vegetația densa din jurul casei. Persoana afectată poate evita greblarea frunzelor sau angajarea în alte activități susceptibile de a ridica sporii de mucegai în atmosferă.

Vaporizatoarele și umidificatoarele sunt surse de mucegai de interior în cazul în care nu sunt bine întreținute. Un dezumificator poate fi util dacă în casa se află într-un mediu umed. Aparatele de aer condiționat, pot fi o sursă potențială de alergeni fungici.

Doctor Cornelia Dogaru

Adaugă comentariul tău