Pericol la iarbă verde. Înțepături de insecte care pot fi fatale

Aproape 50 de români își pierd viața anual din cauza șocului anafilactic provocat de înțepăturile unor insecte, anunță medicul Diana Deleanu, președinte la Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Trebuie menționat că toți suntem expuși acestor episoade mai mult sau mai puțin tragice, totuși persoanele alergice sunt cele mai vulnerabile. Cele mai multe decese sunt legate de alergiile provocate de veninul de albină și viespe. În cazul în care sunt înțepate de aceste insect, persoanele alergice trebuie să aibă la îndemână medicamentele prescrise de specialist și să apeleze de urgență salvarea. Doctorul Diana Deleanu recomandă și imunoterapia specifică. Aceasta durează între 3 și 5 ani, iar medicația se administrează lunar.

Anul acesta este posibil ca țânțarii să fie mai agresivi, deoarece sunt multe bălți neasanate, dar și pentru că dezinsecția nu a fost încă efectuată, iar larvele s-au dezvoltat progresiv.

Un alt pericol pândește din iarbă. De la începutul sezonului (jumătatea lui aprilie), instituțiile medicale din Capitală au tratat câteva zeci de pacienți mușcați de căpușă. Medicul Gabriel Coltan, de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” a precizat că în ultimele două weekend-uri la camera de gardă a spitalului s-au prezentat 17 persoane cu intepaturi de capuse. „Când observam înțepături pe picioare și nu numai trebuie să ne prezentam la medic, pentru că mușcătura de capusă poate cauza boala Lyme, dar și febra butunoasă, care se manifestă prin apariția unor așa-zise butoane pe piele, cu mialgii și febră”. Boala Lyme afectează pielea, încheieturile, sistemul nervos, alte organe. De obicei, la 2- 4 săptămâni de la mușcătura de căpușă, se semnalează o urticarie circulara, apoi afectarea ganglionilor limfatici din zona mușcată, febră, durere de cap, durere generalizată. În aceste situații, trebuie consultat de urgență medicul.

Printre cele mai periculoase sunt înțepăturile de viespe, albine, furnici roșii, căpușe care produc reacții severe.

Recomandări când ieșim în natură:

● Să purtam haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales când intrăm în pădure;
● Să aplicăm un spray protector (Autan) direct pe haine, nu pe piele;
● Dacă acul insectei nu a rămas în piele, vom spăla bine zona cu apa și săpun;
● În cazul înțepăturii de țănțar sau de albină aplicați comprese reci și o pastă preparată din bicarbonat: trei lingurițe bicarbonat și o linguriță de apă. În cazul înțepăturii de viespe se pun comprese cu apa și oțet. Această insectă își retrage acul după atac.
● Pentru calmarea durerilor se poate lua paracetamol sau algocalmin;
● Dacă nu avem posibilitatea să extragem acul insectei din piele este mai bine sa ne adresam.
● Când ieșiti în pacuri, grădini, păduri nu va parfumați.

Doctor Maria Dumitran

Adaugă comentariul tău