Părinți, atenție la baterii!

Numărul prezentărilor la departamentul de urgență în legătură cu urgențele provocate copiilor de baterii s-a dublat între 1990 și 2009, conform unui studiu publicat în revista americană de pediatrie, Pediatrics. Riscurile au fost cele mai mari în cazul copiilor mai mici de 5 ani și cele mai periculoase sunt considerate a fi bateriile mici, plate asemănătoare monedelor, folosite la  producerea jucăriilor. Analiza datelor pe o perioadă de 20 de ani arată că mai mult de 60.000 de copii s-au prezentat la camera de gardă pentru incidente legate de baterii și aproximativ 80% dintre  copii aveau vârste mai mici de 5 ani.

De două ori mai multe cazuri

Per total rata prezentărilor la camera de gardă s-a dublat, de la 4 la 100.000 în 1990 la 7,4 cazuri la 100000 copii în 2009.  În 80 % dintre cazuri, implicate au fost bateriile plate asemănătoare monedelor, care se pot opri in esofag, provocând distrugerea țesutului înconjurător, prin electroliză a fluidelor din țesut și generarea hidroxidului la polul negativ al bateriei. Majoritatea bateriilor trec prin tractul gastro-intestinal fără probleme, acestea fiind cauzate uneori de blocarea bateriilor în esofag.

Studiul a demonstrat creșterea semnificativă a prezentărilor la spital pentru urgențe ce implică expunerea  copiilor la baterii. Ele reprezintă un adevărat pericol, mai ales pentru copiii foarte  mici, iar specialiștii cer mai multă implicare din partea designerilor și constructorilor de jucării în fabricarea unor dispozitive sigure, cât și din partea părinților în a-și supraveghea copii ce se joacă cu acestea.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău