Pancreasul artificial, șansa diabeticilor la o viață normală

În Franţa şi în Italia a fost experimentat cu succes un sistem portabil de pompare a insulinei, care face că injecţiile cu insulină să rămână doar o amintire – informează  Le Point. Pentru prima oară, un diabetic din Montpellier, a cărui viaţă depinde de aportul permanent de insulină, a putut merge la restaurant, dormi la hotel şi petrece o dimineaţă întreagă fără să-i stea mintea la tratament, datorită unui „pancreas artificial”  autonom portabil.

Sistemul portabil de pompare a insulinei cuprinde un aparat de măsurare a glucozei, instalat sub piele şi controlat informatic printr-un smartphone, a declarat medicul coordonator al Centrului de investigaţii clinice Inserm-CHU din Montpellier, Eric Renard. Acest tip de pompă de insulină „cu autoreglare” a fost prezentat la un congres consacrat tehnologiilor pentru diabet, care a avut loc la San Francisco, între  27 şi 29 octombrie. Măsurarea automată a glucozei este transmisă în permanenţă smartphone-ului, care comandă pompei cantitatea de insulină ce trebuie transmisă pentru a menţine nivelul de zahăr din sânge (glicemia) la un nivel convenabil.

Acest prim experiment a avut loc în paralel şi cu un bolnav italian din Padova, cu acelaşi succes. Acum alţi opt bolnavi vor participa la acelaşi tip de experiment la Montpellier şi Padova.

Adaugă comentariul tău