Oficial suntem sănătoși. Cel puțin așa ne place să credem!

Potrivit unui sondaj IMAS derulat pentru compania Philips, peste 60% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind “bună”, “foarte bună” sau “excelentă”, 77% dintre aceştia spunând că nu suferă de nicio boală cronică. Deși declarăm că suntem ”sănătoși tun”, suntem totuși îngrijorați de diferite boli ce pot apărea în următorii cinci ani. Sondajul IMAS arată că 39% dintre români au temeri privind bolile cardiovasculare şi atacul de cord, în timp ce aproximativ 4% sunt îngrijoraţi cu privire la bolile oncologice. Motive de îngrijorare pentru aceste două afecțiuni sunt, dacă luăm în calcul faptul că, după cum relatează Institutul Național de Statistică, peste 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, respectiv cancer (18%).

Și dacă acestea nu-i sperie pe români, pierderea vederii (11%), bolile locomotorii (16%), infarctul (8%) sunt, cu siguranță, amenințări pentru o mare parte dintre conaționalii noștri. Un lucru interesant este faptul că 42% dintre cei chestionați consideră că nu trebuie să-și facă griji în privința stării de sănătate deoarece nu cred că sunt expuși

 La ce capitole stăm prost

Paradoxal, deși românii nu consideră că au probleme medicale, la întrebarea care viza diagnosticarea, peste 63% dintre cei chestionați sunt de părere că în România nu există suficiente tehnologii disponibile care să asigure  stabilirea unui diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament în stadiile incipiente ale bolii, în timp ce peste 47% cred că diagnosticele moderne pot prelungi speranţa de viaţă.

Conform indicatorilor Comisiei Europene de Sănătate* speranţa de viaţă în România este de 69,8 la bărbaţi faţă de 76,4 media europeană şi 77 la femei faţă de 82 media europeană. De asemenea, speranţa de viaţă sănătoasă este de 59,5 la bărbaţi faţă de 61 media europeană şi 61 la femei. “Astfel de sondaje sunt foarte utile pentru evaluarea modului în care societatea înţelege riscurile pentru sănătatea populaţiei şi modalităţile de a gestiona aceste riscuri „, a declarat Robin Armstrong, Manager Regional Philips Healthcare, cu privire la constatările sondajului. „Va trebui să dezvoltăm sisteme sociale care să încurajeze o mai mare implicare proactivă în prevenirea, depistarea şi diagnosticarea precoce, precum şi trecerea de la un sistem de sănătate centrat pe spital la un alt sistem mai centrat pe pacient. Oferirea îngrijirilor medicale începe cu înţelegerea nevoilor oamenilor, motiv pentru care Philips a realizat acest sondaj în România”, a mai declarat Armstrong. Managerul regional al Philips Healthcare a explicat abordarea concentrică, care începe cu nevoile pacientului şi furnizorilor de servicii medicale, deoarece doar prin înţelegerea experienţelor acestora se pot crea soluţii care să le satisfacă cel mai bine nevoile. Philips abordează domeniul sănătăţii folosind o abordare bazată pe ciclul de îngrijire, care include: prevenire, screening, diagnosticare, tratament, management, supraveghere şi din nou prevenire.

În context mondial

Raportându-ne la nivel mondial, putem constata mai multe tendinţe. Populaţia lumii îmbătrânește la o rată nemaivăzută până acum în istorie: în anul 2000, existau 600 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în 2006, numărul acestora a depăşit 700 milioane. Până în 2050, se preconizează aproape o triplare, ajungându-se la o cifră de-a dreptul incredibilă, de 2 miliarde de persoane în categoria de vârstă peste 60 de ani. Până în 2050, se preconizează că jumătate din lumea dezvoltată va suferi de boli cronice. „Noi înţelegem că sistemul de îngrijiri medicale din vremurile noastre trebuie să depăşească simplul cadru al unor tratamente izolate, administrate o singură dată, şi mediile tradiţionale de îngrijire. Prin urmare, soluţiile noastre se concentrează atât pe îngrijirile intraspitaliceşti cât şi pe cele la domiciliu, abordând ciclul de prevenire, diagnosticare, tratament şi monitorizare „, a explicat Armstrong.  Concluzia vine la la Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România:“trebuie să investim în prevenire la fel de mult ca în tratament. Educaţia pentru sănătate a publicului este esenţială pe măsură ce bolile cronice se răspândesc în întreaga lume. Ajutându-i pe oameni să înţeleagă consecinţele stilului lor de viaţă, le oferim oportunitatea de a-şi îmbunătăţi propria sănătate. În acest fel se reduce riscul de apariţie a bolilor”.

Adaugă comentariul tău